<
Узбекистан

Република Узбекистан е страна в Централна Азия. Тя се намира главно между две големи реки, Сирдарья (древна река Джаксарт) на североизток и Амударья (древна река Окс) на югозапад, макар че те само частично формират нейните граници. Узбекистан граничи с Казахстан на северозапад и север, Киргизстан и Таджикистан на изток и югоизток, Афганистан на юг и Туркменистан на югозапад. Столицата е Ташкент (Тошкент).

Близо четири пети от територията на Узбекистан, изсушената на слънце западна зона, изглежда като пустош. На северозапад Туранската равнина се издига на 60 до 90 метра надморска височина около Аралско море в Каракалпакстан. Този терен се слива на юг с пустиня и по-далеч на запад се превръща в платото Устюрт, регион на ниски хребети, солени блата, сондажи и пещери.
Югоизточно от Аралско море малки хълмове нарушават равнината на ниско разположената пустиня Кизилкум и далеч на изток, поредица от планински хребети разделят територията на Узбекистан. Западният Тиен Шан включва реките Карджантау, Угам и Пском, като последният включва 4 299 метра връх Бештор, най-високата точка в страната.

Узбеките съставляват около четири пети от населението, следвани от таджики, казахи, татари, руснаци и каракалпаци. Узбеките са най-малко русифицирани от тюркските народи, които преди са били под съветска власт, и на практика всички те все още претендират узбекския за основен език.
По-голямата част от населението живее в източната половина на страната. Силно населените оазиси и предпланински басейни са покрити с обширна мрежа от канали, пресичащи ниви, овощни градини и лозя. Плодородната долина на Фергана в крайния изток, най-населената зона в Централна Азия, поддържа както стари, така и нови градове и градове и традиционни селски селища. 

Узбеките са мюсюлмани-сунити и те се считат за най-благочестивите мюсюлмани в цяла Централна Азия. Така около три четвърти от населението е мюсюлманин. Малко по-малко от една десета от населението е източноправославен християнин, а останалата част от хората считат себе си за нерелигиозни или следват други религии.

В Узбекистан има 14 винарни, като най-старата и най-известната е винарната Хоренко в Самарканд (приблизително 1927 г.). Винарна Самарканд произвежда гама от десертни вина от местни сортове грозде: Gulyakandoz, Shirin, Aleatiko и Kabernet likernoe (буквално десертно вино на Cabernet на руски). Узбекските вина са получили международни награди и се изнасят в Русия и други страни от Централна Азия.

Изборът на десерти в узбекската кухня е ограничен. Типичното празнично ястие завършва с плодове или компот от пресни или сушени плодове, последвани от ядки и халва със зелен чай.

 

Българско посолство в Ташкент, Узбекистан:


Адрес: Rakatboshi Street 52
Тел.:+998-12-564-888, +998-71-564-888,
Факс: +998-71-152-3952
Email: misiyabg@bcc.com.uz

 

Узбекистан, екскурзия или почивка

Разгледай нашите предложения
Няма намерени данни!
Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X