<
Южна Африка

Южноафриканската република е разположена в най-южните части на континента Африка. Всичките и съседи се намират на север. Граничи с Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик и Суазиленд. На територията на ЮАР е разположен също така и малкият по територия анклав – Лесото. Страната заема площ от 1,219,921 квадратни километра. Южноафриканската република е единствената държава на континента, която има излаз на два океана – Атлантическия и Индийския. Те се срещат при Иглен нос, който е разположен в най-южната част на континента. Въпреки това много хора смятат, че мястото, на което се събират двата океана е нос Добра надежда, разположен в близост до град Кейп Таун. Причината се крие вероятно в неговата много по-голяма популярност Страната има брегова ивица с обща площ от 2798км.

Република Южна Африка попада в границите на два климатични пояса – тропичен и субтропичен, а климатичните условия силно се променят както от север на юг, така и от изток на запад. Тропиците обхващат по-голямата част от страната. Наблюдават се два много различни типа климат. Дъждовният тропичен климат обхваща териториите на изток към Индийския океан, защото от там преминава топлото Мозамбикско течение. То носи влажни въздушни маси и обилни валежи на източното крайбрежие. В тази част на ЮАР се намира град Дърбан. Той се радва на температури между 22 и 27°C през цялата година. Валежите са умерени до обилни. През различните месеци варират от 40 до 140 мм. На запад към Атлантическия океан климатът е тропичен сух. Причината за сухото време е студеното Бенгелско течение. То формира типично пустинните черти на местния климат. Температурите са високи през деня и ниски през ноща. Дните са почти винаги слънчеви освен ако не се появи гъста мъгла, но това се случва главно около брега, където и дневните температури не са толкова високи. В тропиците на ЮАР, но далеч от океанския бряг се намира столицата на страната Претория. За местния климат казват, че наподобява вечна пролет. Температурите са между 19 и 27°C през цялата година. Валежите са оскъдни – между 0 и 70 мм. Причината за приятните климатични условия на Претория е голямата надморска височина – над 1350 метра.
На юг климатът на ЮАР е типичен средиземноморски. Лятото е топло и сухо с температури до около 26°C и валежи между 10 – 20 мм, а зимата – мека и влажна с температури около 17 – 18°C и валежи най-често между 100 и 110 мм. Въпреки че климатът е мек все пак не е изключено през южните части на страната да преминат съответно горещи въздушни маси през лятото и студени – през зимата. В тази част на Южноафриканската република попада град Кейп Таун.

Населението на РЮА възлиза на 47 850 700 души (2007). По брой на населението страната е на четвърто място в Африка след Нигерия, Египет и Етиопия.

Кухня:

Хранителният режим се състои от царевица, месо (предимно говеждо) и зеленчуци, мляко, вода и бира от зърнени култури. При тях е табу яденето на месо от кучета, маймуни, крокодили и змии, птици, като сови, гарвани, лешояди.

В африканската кухня е най-използвано зърното за правенето на тесто и каши. Отличителна черта е нишестето. Характерни са яхнии, съдържащи месо, зеленчуци или комбинация от двете. Обичайна е употребата на палмово масло, фъстъци, къри, чили, домат, чушка, чесън и други зеленчуци. Млякото, изварата, яйцата и медът са задължителни в кухнята на всички южноафриканци. Необичайна е употребата на местното дърво боабаб – неговите семена се счукват и използват за сгъстяване на сосове. Страната е известна със вината си. Други предпочитани напитки са бирата, брендито и ликьора. Кафето е задължително, като бива еспресо или други видове.

Разгледай нашите предложения
Няма намерени данни!
Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X