<
Тайван

Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия, който отдавна се стреми към независимост. Мнозина са убедени, че това е независима държава. В действителност това не е така. Тайван е част от Китай.

Остров Тайван лежи на около 120 km югоизточно от бреговете на Китай, в Тайванския пролив, и е с площ от 35801 km2. Източно китайско море се намира на север, Филипинско море – на изток, проливът Лузон – на юг и Китайско море – на югозапад. Най-високата точка в Тайван е Ю Шан – 3952 m, а има и пет други върха над 3500 m. Това прави Тайван четвъртия най-висок остров. Тайван има 13 изгаснали вулкана. Има чести земетресения. Националният парк Тароко, разположен в планинската източна част на острова, има добри примери за планинския терен, клисури и ерозията, причинена от бързо течаща река.

Формата на основния остров Тайван е подобна на сладък картоф, поради което тайванците често наричат себе си „Децата на сладкия картоф“. Има и други интерпретации на островната форма, една от които е кит в океана, ако се гледа в посока запад-изток, която е обща ориентация в древните карти и е отбелязано на карта от западните изследователи.

Разгледай нашите предложения
Няма намерени данни!
Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X