<
Екскурзия до Тайван: Март 2023

ЕКСКУРЗИЯ ДО ТАЙВАН - КРАСИВИЯТ ОСТРОВ

Незабравимо пътешествие през историята, културата и природните красоти на забележителния Тайван! Земя на контрасти - от една страна пренаселени, високо технологични градове с изобилие от оригинални музеи, ресторанти, магазини и места за развлечение, а от друга – тропически планини, пясъчни брегове, клисури - врязани в мраморни скали и екзотични растения и животни.

 

София → Истанбул → Тайпе – езерото Сън Мун – Каосюнг – Тайнан – Тайпе – Йелиу  – Джиуфен – Шифен – Тайпе – Хуалиен – Тароко – Тайпе → Истанбул → София

10 дни, 7 нощувки, 7 закуски, 6 обяда, 1 вечеря

Период на пътуване: 14 -23.03.2023

 

ПРОГРАМА:

 

14.03.2023-вт   1 ден   София → Истанбул →                                                                  
В 16:00 ч. полет TK 1032от София. Кацане в Истанбул в 18:25 ч.

 

15.03.2023-ср   2 ден   →  Тайпе
В 02:10 ч. полет TK 24 от Истанбул. Пристигане 17:35 ч. в Тайпе – столицата на Тайван, най-големият град, политически, търговски, медиен, образователен и културен център на острова. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела.  Нощувка.

 

16.03.2023-чт   3 ден   Тайпе  – Сън Мун Лейк                                                                   (закуска, обяд)
Закуска. Отпътуване за езерото Сън Мун (Слънце и Луна) – най-красивото място в Тайван, богато дарено с природна красота, история и самобитната култура на местното аборигенско население. Сън Мун е най-голямото езеро в Тайван с площ над 100 кв. км. Разположено е в подножието на централната планинска верига и е заобиколено от зелени върхове. Езерото обгръща малкия остров Лалу, който го разделя на две части - северната има формата на слънце, а южната – на лунен сърп. Плуването в езерото е разрешено само по време на фестивала, който се провежда тук всяка есен. Ще посетим внушителния храм Уен У на северния бряг на езерото, построен в стила на дворцовата архитектура на Северен Китай, с три отделни зали. Едната зала е посветена на първия прародител Кайджи и бога на литературата, другата – на бога  на войната Гуан Гонг и бога войн Ю Фей, и третата на Конфуций. Той е единственият храм на Конфуций в Тайван, в който има статуя с изображението на Конфуций и неговите последователи, и единственият храм, който държи централната си врата отворена. Друга интересна особеност са 366 стъпала към храма, символизиращи 366 дни в годината. Наричат ги „Годината на стъпките“, като на първото стъпало, което представлява първия ден на всеки месец, има платформа, където хората могат да спрат и да си починат. Информация за 24-те слънчеви периода, също е изсечена в стъпките, изобразени са животните от китайския зодиак, има вятърни камбанки за желания и тук може да научим много за китайската народна култура. Отправяме се към 9-етажната пагода Си Ен в типичен китайски стил. Тя е построена през 1971 година от Чан Кай Ши в памет на неговата майка. Строителството ѝ е било много трудно, тъй като материалите е трябвало до бъдат доставени над езерото и пренесени в планината. Пагодата се издига на 954 над морското равнище, а със своите 46 метра височина се извисява 1000 метра над езерото, като се превръща в неговата най-известната забележителност. От последният ѝ етаж се разкрива великолепна гледка към езерото и околните планини. Настаняване в хотел, разположен в района на езерото в селцето Итa Тао на най-малката от местните аборигенски групи на Тайван (малко над 500 души). Нощувка.

 

17.03.2023-пт   4 ден  Сън Мун Лейк – Каосюнг                                                                (закуска, обяд)
Закуска. Круиз по езерото Сън Мун. Отпътуване на юг към град Каосюнг – вторият по големина град в Тайван. След около 4 ч. пристигане в района Дашу, където на левия бряг на река Каопинг се намира огромният будистки комплекс Фо Гуанг Шан, създаден от майстор Хин Юн и неговите ученици – културен, религиозен и образователен център на Махаяна, който е свързан с най-голямата благотворителна организация в Тайван. В музея се пази ценна реликва – зъб на Сакиамуни Буда, основател на будистката вяра, а в югоизточната част на планината се намира най-голямата забележителност на района – огромната златна статуя на Буда Амитаба, която е с размери около 120 метра. Продължаваме към езерото „Лотос“, живописно разположено между две планини. То е известно с гледката към залеза и отражението на планината в него, лотосите и многобройните красиви храмове, които го заобикалят – повече от 20. Ще посетим храма Тигър и Дракон, който се състои от две пагоди и в него се влиза през дракона, а се излиза през тигъра. От върха на храма се вижда комплексът на павилионите на пролетта и есента, заобиколени от вода, в която те се отразяват при залез слънце. После се отправяме към река  Любов (Love River) – гръбнакът на града, която играе подобна роля на Темза за Лондон. Реката, която всъщност е изкуствен канал, протича 12 км. през целия град, играе важна роля в неговата икономика и култура. Край бреговете й често се провеждат събития и фестивали, тук е разположен и паркът на река Любов. В него има нощен пазар и открити кафенета, в които често гастролират групи, а по реката лодки разхождат посетителите, за да се насладят на градския пейзаж,  подсилван от атрактивните сгради в близост като катедралата „Свети Розарий“, моста Каосюнг и Районния съд. Накрая ще посетим нощния пазар Лиухе – един от най-популярните в Тайван. Ако пропуснете нощния пазар, все едно не сте посетили Каосюнг. Тук се продават вкусна храна, морски дарове, студени напитки, занаятчийски изделия, дрехи, ножове, камери, живи животни и какво ли още не. Не пропускайте да опитате местните специалитети - млякото от папая и солени скариди. Настаняване в хотела. Нощувка.

 

18.03.2023-сб   5 ден   Каосюнг –  Тайнан – Тайпе                                                     (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване за Тайнан – най-старият град на острова и негова бивша столица, днес един от четирите най-големи града в Тайван. През 1624 г. за първи път тук идват холандците, а 38 години по-късно, през 1662 г. Чжен Ченгун избира Тайнан, носещ по това време името Анпин, за своя столица. Заради древната си история Тайнан е богат на исторически места и културни традиции, а множеството храмове му дават името „град на стоте храма“, които всъщност са 220. Всяко посещение тук започва със старата крепост. Анпинг Форт е построен върху основите на холандската крепост, наречена Форт Зееландия. Именно на това място са възникнали ранните селища на холандците и китайците, а голяма част от историята на селището е в старите улици на Анпинг, които го обграждат. Ще посетим крепостта и след това ще се спуснем по украсената с цветни растения стара улица на Анпинг с много магазини, сергии с местни лакомства, малки ресторанти и китни кафенета. Ще обядваме и ще прoдължим към Тайпе. Пристигане, настаняване и нощувка.

 

19.03.2023-нд   6 ден   Тайпе – Йелиу – Джиуфен – Шифен – Тайпе                           (закуска, обяд)
След закуска се отправяме към северното крайбрежие, където на около 40 км от Тайпе се намира едно от най-известните места в света – Националният геопарк Йелиу, който предлага зашеметяващи геоложки пейзажи. Разположен върху нос Йелиу, който се врязва на около 1700 метра в океана, той е покрит от естествени скални образувания, създадени от различни геоложки и климатични сили в течение на милиони години. Многообразните им форми вдъхновяват техните имена, като най-известна е „Главата на кралицата“, емблематичен образ в Тайван и неофициална емблема за град Уанли. Сред другите формации са „Обувката на феята“, „Кошерът“, „Джинджифил“, „Морски свещи“ и много други. Продължаваме към Джиуфен, някога център за добив на злато в Тайван. Златото е изчезнало, но старинните селища, построени от плътно прилепнали към стръмните склоновете къщи, продължават да предлагат приказни пейзажи и поглед към начина на живот от миналото. В  периода на японската окупация градчето получава настоящия си облик - тогава са построени много японски ханове, които са оцелели и до днес. По време на Втората световна война в селото е създаден лагер за военнопленници, които са работили в златните мини, след края на войната дейностите по добива на злато спадат, мината е затворена през 1971 година и градът изпада забвение. През 1989 г. тук е заснет филмът „Градът на тъгата“, който възражда популярността на Джиуфен. Носталгичният пейзаж на Джиуфен очарова много хора и в началото на 90-те години, градът преживява възход, който го оформя като туристическа атракция. Построени са много кафенета, чайни, ресторанти и магазини за сувенири, носещи името „Град на тъгата“. Продължаваме към историческия град Шифен, за да посетим романтичната Старинна улица. Тя е разположена в и около клона Пингси на железопътната линия, построена първоначално за транспортиране на въглища. Тогава работещите в този отдалечен планински район, изправени пред риск да бъдат ограбени или убити, използвали фенери, за да информират семействата си, че са в безопасност. Днес фенерите вече не функционират като сигнални, а се използват като символи на мира и щастието. Романтичната красота на пейзажа и носталгичната атмосфера правят мястото популярно за заснемане на реклами и атракция за посетителите. Най-известното събитие, което се провежда тук, е годишният фестивал на небесните фенери. В края на деня ще се присъединим към вековната китайска традиция, като напишем желанията си на фенер, запалим свещ в основата му и гледаме как той се отдалечава. Връщане в Тайпе. Нощувка.  

 

20.03.2023-пн    7 ден   Тайпе                                                                                            (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои да разгледаме Тайпе. Ще посетим двата най-значими религиозни обекти в Тайпе – храмът Паоан и храмът на Конфуций. Храмът Паоан е построен преди повече от 230 години, което го прави един от най-старите и важни обекти на острова. Той датира от 1760 г., когато имигранти от южен Китай построили оригиналния дървен храм. Сегашната сграда е изградена през 1805 г. след 25 години години строителство, а през 20 век е многократно разширявана, обновявана и реконструирана. Целият дървен материал и камъкът, използвани в построяването на храма, са донесени от Китай. Построен е според каноните на китайската храмова архитектура и е украсен с много красиви и сложни каменни и дървени резби – върху каменните колони са изобразени свирепи извиващи се дракони, а таваните са украсени с дърворезби на лъвове, цветя и фигури от китайската митология. Жълтите покриви и стрехите са облицовани със стотици миниатюрни фигури. Трите главни божества, почитани в храма Паоан, всяко със своя отделна част, са Паошен – богът на медицината, Юлайфо – богът на късмета, и Чушенг Ниангнианг – богинята на раждането и плодородието. Много тайванци се молят тук за здраве и благополучие, особено бременните жени. В кулата на храма има светилище на богинята на раждането с нейните 12 помощници. Храмът е обявен за национално наследство, а през 2003 година получава наградата на  ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство в Азиатско-Тихоокеански регион. В съседство е храмът на Конфуций. Първоначалната сграда е построена през 1854 г., разрушена е по време на войната през 1895 г. и е възстановена през 1925 г. Създадена е по подобие на оригиналния храм на Конфуций в родния му град Кофу, провинция Шандун, Китай. В съответствие със строгите принципи на конфуцианството, всичко в и около сградата е спокойно в рязък контраст с традиционните будистки и даоистки храмове. Няма статуи, фенери, цветни декорации, нито маси за хранене, нито текстове от куплети, характерни за другите храмове. Счита се, че това е така, защото би било грубо и неприлично да се покаже писано слово от някой друг в храм, посветен на мъдреца. В главната зала на храма може да се види черна табелка със златни букви, която гласи „Образование без дискриминация“. Всяка година на 28.09 в чест на Конфуций в храма се провежда церемония с традиционна музика и стилизирани танци. Храмът на Конфуций в Тайпе е чудесно, спокойно място за почивка и размисъл или разговор с приятели. Продължаваме към Мемориалната зала на Чан Кай Ши – впечатляващ архитектурен комплекс, посветен на бившия министър-председател и президент на Република Китай (Тайван) генералисимус Чан Кай Ши, един от най-дълго управлявалите държавници  в света (умира на 5.4.1975 г). Чан Кай Ши е причисляван към държавниците от „Голямата четворка“ (заедно със Сталин, Рузвелт и Чърчил) от Втората световна война. Величествената сграда е построена през 1980 г. като част от огромен градски парк с площ от над 25 хектара озеленени градини, изящни павилиони и езера и представлява осмоъгълник, покрит от блестящ бял мрамор, който се извисява на 75 м височина. Статуята на покойния президент гледа от централната сграда към града. От двете ѝ страни са разположени две сгради в класически стил – Националният театър и Националната концертна зала. Отправяме се към най-високата сграда в Тайван – кулата  „Тайпе 101“, символ на просперитета на Тайван, считан за един 4-те Азиатски тигъра заедно с Хонконг, Южна Корея и Сингапур. Със своите 101 етажа, издигащи се на 508 м височина, той е първият небостъргач, надминал височина от половин километър, и е най-високият небостъргач в света до 2010 г., когато е построен Бурж Халифа в Дубай (828 м). В него се намират едни от най-бързите асансьори в света (от 1-ия до 89-етаж се изкачват за 39 сек, със скорост 63 км/час), влезли в Книгата за рекордите на Гинес. По изчисления на инженерите сградата може да издържи на турс до 8 по Рихтер, както и на външни влияния и колебания 2500 години. На долните 5 етажа има множество магазини, включващи най-добрите марки като Луи Вутон, Диор, Селин и други. *По желание с доплащане можете да посетите обсерваторията на 85-я етаж, за да видите Тайпе от птичи поглед. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

21.03.2023-вт    8 ден   Тайпе – Тароко – Хуалиен                                                       (закуска, обяд)
Закуска. Тръгваме към източната част на острова на живописно пътешествие, което ще ни отведе до най-посещаваната забележителност на Тайван – Националният парк Тароко. След около 2 часа и половина ще пристигнем, за да започнем опознаването на чудесата на източното крайбрежие. Първата спирка ще направим на плажа Чисинтан, за да наблюдаваме естественото величие на съчетанието от природни елементи – яркосините чисти океански води, разноцветните късчета минерали на брега и величествената зелена планина Нанху (3742 м) като фон. Продължаваме към Националния парк Тароко – истинска геоложка съкровищница, простираща се върху 920 кв. км площ. Тук високите планински върхове, седем от които над 3000 м, изобилстват от огромното разнообразие на животинския и растителния свят – над половината от всички видове, които се срещат в Тайван. В превод името Тароко означава „великолепен“. Голямата му територия се разгръща на различни височини – от 0 до почти 4000 м над морското равнище, което обуславя богатството на видове. Стръмните скали и сините води изпълват посетителите с възхищение, но най-забележителен е проломът Тароко, чиито мраморни и гранитни стени са образувани преди 200 милиона години, а под влиянието на ерозията и прорязан от течението на река Лиуу е добил днешния си облик.  Ще посетим 18-километровия пролом и по пътя, следващ извивките на реката, ще стигнем до Лястовичата пещера. Ще се разходим по пътеката Шакаданг, за да вдишаме чистия планински въздух и да се насладим на разкошната природа в парка. След това ще продължим към Хуалиен – най-големият град в едноименната провинция. В миналото португалците наричат острова Формоза („красив остров“) именно след като достигат източния бряг и остават поразени от гледките пред очите си. Районът е известен с добива на мрамор, обработката на камък и майсторските мраморни изделия. Пристигане, настаняване и нощувка.

 

22.03.2023-ср    9 ден   Хуалиен – Тайпе →                                                                    (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите. Посещение на скалата Кингшуи, разположена край брега на океана. Скалата се издига почти отвесно до височина над 800 м и се простира на 21 км дължина, формирайки едно от „осемте чудеса“ на Тайван и вероятно най-възхитителната гледка по източното крайбрежие. Връщане в Тайпе. Трансфер до летището. Полет TK 25 в 22:25 ч.  

 

23.03.2023-чт    10 ден   → Истанбул → София
В 06:05 ч. кацане в Истанбул. В 08:45 полет TK 1027 от Истанбул. Кацане в София в 09:05 ч.

 

Екскурзия до Тайван

15.03.-16.03. 1н. Тайпе Sonnien 4*
16.03.-17.03. 1н. Сън Мун Лейк Lealea Garden Hotel 4*
17.03.-18.03 1н. Каосюнг Howard Plaza Hotel 4*
18.03.-21.03. 3н. Тайпе Sonnien 4*
21.03.-22.03. 1н. Хуалиен Chateau de Chine 4*

 

 • Самолетни билети София – Истанбул – Тайпе – Истанбул – София с редовен полет на Turkish Airlines  с  включени такси и багаж до 30 кг.

Полетно разписание:
TK 1032   София, Т2 – Истанбул    16:00 – 18:25
ТК 24        Истанбул – Тайпе            02:10 – 17:35
ТК 25        Тайпе – Истанбул            22:25 – 06:05
ТК 1027   Истанбул – София T2     08:45 – 09:05

 • 7 нощувки в хотели 4*;
 • 7 закуски, 6 обяда, 1 вечеря;
 • Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
 • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:

- Екскурзия до езерото Сън Мун и посещение на храма Уен Уу и пагодата Си Ен;
- Круиз по езерото Сън Мун;  
- Екскурзия до Каосюнг с посещение на будисткия манастир Фо Гуанг Шан, езерото Лотос, пагодите на Дракона и Тигъра; река Любов и нощния пазар Лиухе;
- Посещение на Анпинг форт и старата улица на Анпинг в Тайнан;
- Екскурзия до националния геопарк Йелиу, Джиуфен и Шифен;
- Панорамна обиколка на Тайпе и посещение на мемориалната зала на Чан Кайши,  храма Паоан, храма на Конфуций и небостъргача „Тайпе 101”;
- Посещение на плажа Чисинтан и Национален парк Тароко;
- Посещение на скалата Кингшуи;

 • Местни екскурзоводи;
 • Водач преводач от фирмата.
 • Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв.
 • Наблюдателната площадка на 85-я етаж на небостъргача „Тайпе 101” – 46 лв.
 • Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
 • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Условия за записване и плащане:

 • Депозит при записване в размер на 1800 лв.
 • Доплащане до 65 дни преди заминаване.

 

Анулации и неустойки:   

 • До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
 • До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
 • От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
 • От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
 • От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
 • Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

 

Анулации и възстановяване на суми:

 • При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
 • При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на застрахователната компания.
 • При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

 

Необходими документи:

 • Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (23.09.2023) и  2 свободни страници;
 • За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
 • За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

 

Минимален брой туристи:  12
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване: до дата: 22.02.2023
При недостигнат минимален брой от 12 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 115 лв;

 

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Република Китай.

 

Медицински изисквания:
От 13.10.2022 Тайван отмени всички ограничения, свързани с COVID-19; за актуалните медицински изисквания и/или препоръки за Covid-19 към датата на пътуване ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

 

Полетно разписание:
TK 1032   София, Т2 – Истанбул    16:00 – 18:25
ТК 24        Истанбул – Тайпе            02:10 – 17:35
ТК 25        Тайпе – Истанбул            22:25 – 06:05
ТК 1027   Истанбул – София T2     08:45 – 09:05

 

Застраховки:

 • Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.  
 • астраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни,  семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница. Моля, запознайте се с условията на застраховката преди сключване, тъй като периодично застрахователните компании извършват промени в условията.
 • Информация:
 • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
 • Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
 • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
 • В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
 • Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
 • Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
 • Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
 • Цените са при курс 1 щ.д. = 1,85 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
 • Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, отнасящи се до влизането и престоя в Република Китай (Тайван).
в двойна стая в единична стая в тройна стая
2406 € / 4706 лв. 2825 € / 5526 лв. 2406 € / 4706 лв.

 

Препоръчваме защото:

Островът омагьосва пътешествениците! 
Едно от най-примамливите неща на острова е приятелското отношение, с което ще ви посрещнат и изпратят местните, а също така традиционните китайски и аборигенски фестивали, живописните гледки и колоритните храмове. 
Тайван е известен със сензационните си храни - непременно трябва да опитате традиционните ястия, като пикантно задушено месо с билки, зеленчуци и морски дарове, тайвански спагети или пухкави пържени кифлички.

Цена от: 4706.00лв
Начална дата: 14.03.2023
Крайна дата: 23.03.2023
Продължителност в дни: 10
Copyright © 2023 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X