<
Екскурзия до Таджикистан и Узбекистан - Пътят на коприната

Таджикистан и Узбекистан - Пътят на коприната

 

Предстои ни да изминем кратка отсечка от великия Път на коприната, който преди две хилядолетия срещна двете половини на света!

 

ПРОГРАМА

Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди пристигане в Таджикистан

 

Ден1    София-Истанбул–Душанбе
Събиране на групата на летище София в 13:30 часа. Излитаме в 15:25 за Истaнбул с Полет ТК1032. Пристигане в Истанбул в 16:25. Излитаме за Душанбе с полет TK 254  в  20:45

 

Ден 2    Душанбе
Кацаме в Душанбе в 03:25 сутринта. След уреждане на визовите формалности, трансфер до хотела. Ранно настаняване и време за почивка. Закуска. В 11 часа започва сити тура на Душанбе включващ: посещение музея на антиките със своята специална експозиция „Буда в Нирвана“ , главният площад Исмоил Сомони, Rudaki Park, Парка на Независимостта. Време за разходка и покупки на централния пазар Mehrgon, защото какво е изтокът без своите пазари. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 3    Душанбе
Сутринта след закуска потегляме към крепостта от 18 век „Хисар“, намираща се на около 30км от Душанбе. В близост до нея са две медресета от 18 и 19 век, а зад тях се помещава Мавзолей от 16 век. Следва посещение на новият палас „Kochi Navruz“ в Душанбе, построен преди 5 години,характерен с богато украсени тавани, дърворезби, традиционна чайна и просторни зали с прекрасни скулптури и пластики. Следва посещение на Националния Музей на музикалните инструменти, където ще видим инструменти от района на Памир. В половинчасова беседа, музикантът и певец Г-н Shavqmahmad ще ни разясни особеностите на традиционните музикални инструменти от местността Бадакшан, района откъдето се смята, че са тръгнали нашите предци. 

 

Ден 4   Душанбе-Искандерул-Панджикент
Закуска в хотела. Сутринта се отправяме към Искандеркул (130 km) - езерото на Александър Македонски. Ще чуем легендата на това място. Разглеждаме забележителностите в околността и правим лежерна разходка до малък красив водопад. Следва обяд в местното традиционно заведение“Диловар“. Следобед ще разгледаме околностите на езерото: натурални извори, Змейное озеро(Змийското езеро), Водопада „Fun Niagara’, висок 38м. придвижваме се Панджикент с автобус. Следва настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

 

Ден  5      Панджикент-Самарканд
След закуска ще посетим  останките на древния Согдиански град,разрушен от Арабските завоеватели през 8 век.Ще разгледаме музея Рудаки и града Саразм-част от световното наследство на ЮНЕСКО.В късния следобед  се отправяме към граничния пункт Джатерпа.След преминаване на границата следва трансфер с автобус до Самарканд(около 1,30ч).След  пристигане  ще имаме възможност да посетим  Обсерваторията Улугбек.музея Afrisiab.Надвечер  се прибираме в хотела.Следва вечеря и нощувка.

 

Ден 6     Самарканд
Закуска в хотела. Започваме екзкурзията в Самарканд включваща: Мавзолеят на Амир Темур и неговите близки ,посещение на известния площад Регистан, състоящ се от Медресе Улугбек, Медресе Шердор и Медресе Тиля-Кори; Джамия Биби ханъм/ единствената такава кръстена на жена/. Следва време за пазаруване на националния базар Siyob, където можете да намерите изобилие от пресни и сушени плодове, ядки, местни сувенири, сладкиши и други неща от които се пълнее. Ще имаме възможност и да посетим и ателието на Khoni Ghil,където се изработва копринена хартия. Вечерта ще посетим домът на прочут художник минитюарист суфи, където ще се насладим на мастърклас по правене на пилаф. Вечеря. Нощувка в хотела.

 

Ден 7    Самарканд-Гиджуван-Бухара
Тази сутрин по пътя за Бухара, ще спрем в Гиджуван, намиращ се на около 40км. Там ще посетим семейното ателие за керамика на Master Alisher. Той ще ни запознае със световно известната Гиджуванска школа в керамиката. Наричат я още плачещата керамика. След това продължаваме към Бухара.  Най-религиозният град на Централна Азия, святата Бухара, буквално е осеяна с архитектурно наследство, обединяващо хиляди години история. Търговски, културен и просветен център, под управлението на Саманидите, градът се превръща в най-голямото интелектуално средище на Ислямския свят. Днес ще посетим някои от най-важните забележителности: внушителната Арка на Бухара и Мавзолеят на Саманидите, Мавзолеят Chashma Ayub, петъчната джамия и Lab-i Hauz, на медресето Kukeldash-най-голямото в града, датиращо от 16 век. Също така ще посетим и комплекса Poi Kalon, където се намира най-високото минаре в града.
Пристигаме и се настаняваме в хотела. Следва вечеря и нощувка.

 

Ден 8    Бухара
Закуска в хотела. Продължаваме с екскурзията в Бухара. Днес ще посетим лятната резиденция на последния Емир на Бухара- Sitorai Mokhi Hosa, която се намира в покрайнините на града. След това ще разгледаме комплекса Bakhauddin Nakshbandi Sufi. Една от четирите школи в суфизма е бухарската. За нея е характерно достигане до просветление чрез самовглъбяване. По-късно следобед ще имаме време за разходка и пазаруване под търговските куполи на Coumpol Bazaar, който съществува от времето на Великия път на коприната. По време на обиколката ще можете да се разходите по тесните улички на стария град и да направите уникални снимки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 9    Бухара-Хива
Закуска в хотела. Отправяме се към Хива (480 км). В стари времена придвижването от  Бухара до Хива е продължавало повече от месец. Днес отнема около 8 часа с превозно средство през мистериозната червена пустиня “Kyzyl-Kum” и територията на “Khorezm”, която в миналото е била наричана „ Държава на хиляда и сто градове“. По пътя ще видим екзотичните гледки на пустинята и река Амударя (Оксус). При пристигане в Хива, трансфер до хотела и настаняване. Време за почивка  след дългото пътуване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела

 

Ден 10     Хива
 Древният град Хива е бил един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната и столица на Канате – узбекските номадски племена. Въпреки руската доминация през 19 век, градът успява да запази своят средновековен вид почти непокътнат. Днес Хива се гордее с над 50 исторически паметника, прекрасно запазени от 18 и 19 век. Закътани зад масивните крепостни стени, неговите замъци и хареми все още не са загубили блясъка на могъщото си минало. Ще имаме цял ден за разглеждане на множеството забележителности на града, Медресета и Джамии. Тук е и на-високото минаре в Узбекистан. Следва вечеря в местен ресторант с традиционна фолклорна програма. Нощувка в хотела.

 

Ден 11     Хива-Ургенч-Ташкент
След закуска ще имаме възможност да посетим  руините на древни крепости около Хива. Слевда вечерен полет до Ташкент. Трансфер,настаяване в хотел в столицата на Узбекистан.следва вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

Ден 12    Ташкент
Закуска. Днес ще направим целодневен тур на узбекската столица, който стартира от старата част на Ташкент: Комплекс Khazrati Imam, състоящ се от мавзолея Kaffal Shashi Mausoleum (16th c.), Медресе Barak-Khan Madrasah (16thc.), джамията Tillya Sheikh Mosque, Медресе Muyi-Mubarak Madrasah – тук се съхранява добре познатия Коран на Khalif Osman от 8 век, единственият такъв запазен от тази епоха, джамията Djuma на Ходжа Akhrar Vali. Продължаваме с разходка в новата част на града: площада на Независимостта, разглеждане статуята на АмирТемур, Операта Alisher Navoi и Балетния театър, Паметника на храбростта. Следва свободно време, прощална вечеря и трансфер до летище в 23:30 часа

 

Ден 13    Ташкент-Истанбул-София
Полет TK 371 за Истанбул в 02:45. Пристигане в Истанбул в 05:55. Следва полет ТК1027 за София в 07:30. Пристигаме в София в 08:40. 

 

Екскурзия до Таджикистан и Узбекистан

 • Самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 12 нощувки със 12 закуски. 12 обяда, 12 вечери;
 • Всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • Всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • Местен гид с опит с български групи;
 • Водач – преводач със седем тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19.
 • Застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма;
 • Доплащане за единична стая – 480 EUR;
 • Туристическа виза за Таджикистан - 60 USD;
 • Такси за фото и видеозаснемане;
 • Лични разходи;
 • Бакшиши;

Необходими документи за пътуване:

 • Mеждународен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 12;
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 30 дни преди тръгването;
 • Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.85 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.
Цена на човек при група от 12 човека: 2490 евро

 

Препоръчваме защото:

 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “Път на коприната”;
 • Програма без аналог в България;
 • Специално подбрани хотели проверени на място;
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
 • Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
 • Опитен водач на групата със седем тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

Цена от: €2490.00
Начална дата: 02.10.2022
Крайна дата: 14.10.2022
Продължителност в дни: 13
Copyright © 2022 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X