<
Екскурзия до Армения и Грузия – люлката на християнството, древните ръкописи и виното: Майски празници 2023

Екскурзия до Армения и Грузия – люлката на християнството, древните ръкописи и виното

 

Маршрут: София - Варшава - Ереван – Арени – Хор Вирап - Горис – Татев - Севан - Дилиджан – Фиолетово - Агарстин – Тбилиси - Мцхета – Светицсховели – Ананури - Гудаури - Гори - Уплицихе - Тбилиси - Варшава - София

"Щастието е раят, мъката - това е нашият ад. И Бог е винаги и навсякъде, не само защото е всемогъщ, но и затова, че Той е невидимите нишки, които ни свързват един с друг.” 

~Нарине Абгарян, писател~

 

Период на пътуване: 20 - 28.05.2023

10 дни/ 8 нощувки

 
ПРОГРАМА:
 

1 ден   София →  Варшава → Ереван
В 18:25 ч полет LO 634 от София. Кацане във Варшава в 19:25 ч. В 21:50 ч. полет LO 727 от Варшава.


2 ден.   Ереван – Минало и съвремие  (закуска)
Кацане в Ереван в 03:25 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела и възможност да  си отпочинете преди първия ден в Ереван.  
Добре дошли в Армения - първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата църква в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголи и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розовият град“, заради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят. Интересен факт за Армения е, че изучаването на играта шах е задължителни в училище и учениците дори държат изпит с оценка.  
След закуска започва полудневният ни тур на арменската столица. Ще започнем от Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни склуптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. А около нея и в самата нея е изграден през 2009 година Музеят за съвременно изкуство Кафеджиян. Продължаваме по Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Следват Площадът на републиката, Синята джамия, която по време на съветската ера е била Исторически музей. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид. Построен е 1996 – 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. Отправяме се към открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството и традиционните занаяти. След това ще посетим фабриката за килими „Мегериян“. Семейство Мегериян се занимава с производство, реставрация и продажба на килими от четири поколения. Тук ще наблюдаваме как се правят подовите постелки от първия етап до последния – готов продукт. А в края на деня няма как да пропуснем да дегустираме и прословутия арменски коняк. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 

3 ден.   Ереван – Симфонията на камъните (закуска, вечеря)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония на камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В Средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основнатата църква в комплекса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий.  Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, където ще разгледаме първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела.
Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка.

 
4 ден   Хор Вирап – Нораванк – Арени  (закуска, вечеря)

След закуска ни предстои една прекрасна екскурзия, затова напускаме хотела и се отправяме към Хор Вирап, Нораванк и Арени.
Древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра) е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат и е едно от най-светите места на арменската църква с изключително богата история. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. Строежът на манастира започва през 642 г. и окончателно завършва през XVII век. След като го посетим ще се спуснем към ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирският комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес. Той е и последна работа на известния склуптор Момик, погребан тук. Една от легендите, които се предават от уста на уста разказва следното: Майстор Момик се влюбил в прекрасната дъщеря местния феодал – княз Орбелян, владика в областта. Девойката, поразена от неговия талант и изкуство, също му отговорила с чувства. Князът, след като узнал за тяхната любов, повикал Момик и му поставил условие да построи за по-малко от три години невероятно прекрасен храм. Момик веднага се захванал с работата и, когато Нораванк бил готов, приседнал на самия връх на купола, за да чака идването на любимата с баща ѝ. Тогава, обаче се появил непознат мъж, който се качил при него и го бутнал от купола. Този човек изпълнявал поръчка на княза, който не искал да дава дъщеря си за жена на архитекта. С последни сили Момик се хванал за един от каменните блокове, но в крайна сметка паднал на земята заедно с камъка, който се превърнал в негова надгробна плоча. На територията на манастира има три църкви, оцелели в миналото след набези и атаки на монголи, както и от разрушителното заметресение през 1340 година. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г.
Продължаваме към пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света, най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък.
Преди да стигнем град Горис ще спрем във винарната „Old Bridge”, за да дегустираме разкошното вино, с което се слави областта (3 вида червени вина и 1 бяло вино).
Пристигане в Горис. Вечеря. Нощувка.


5 ден   Крилете на Татев  (закуска, вечеря)
След закуска напускаме хотела, за да се отправим към една от най-приятните и посещавани забележителности в Армения – Манастирът Татев и най-дългата въжена линия в света „Крилете на Татев“. След което ще посетим и древната мегалитна обсерватория Зорац.
Отправяме се към Севан през прохода Селим, където живописната природа е впечатляваща. А преди да се настаним в хотел в Севан, ще посетим манастира Севанаванк, основан през 874 година от принцеса Мариам още по времето, когато Армения се бори за освобождение от арабско владичество.
Настаняване в хотела в Севан. Вечеря и нощувка.    


6 ден   Ереван – Тбилиси – Танцът на орлите  (закуска, вечеря)
Закуска и напускане на хотела, за да се отправим към съседната Кралица на Кавказ – Грузия, но преди това ще минем през националния парк Дилиджан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“, за да стигнем до село Фиолетово, където живеят молокани. Молоканите са източноправославни сектанти, които някои учени сравняват с богомилите. Сектата е възникнала втората половина на XVII век, a името и идва от това, че по време на постите те продължават да се хранят с мляко и млечни продукти. Тук ще опитаме истински чай от самовар и домашно приготвени пирожки.
Преди да достигнем границата ще отидем на 13 км североизточно от Дилиджан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означва „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа.
Преминаване на границата и пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.


7 ден   Тбилиси: Мцхета и Джвари  (закуска, вечеря)
След закуска предстои да посетим християнските обекти в Мцхета – древен и красив град, първата столица на Грузия, чиито разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной. От много древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV  век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. Отправяме се към манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като Манастирът на кръста, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета.
Връщаме се в Тбилиси, след което започва обзорната обиколка на Тбилиси – eдин от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Нашият тур започва от Стария град и по-точно от квартала на серните бани, за да видим как една до друга съжителстват грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия, символизиращи толерантността към различните религии. След това продължаваме към църквата Метехи, построена през 1278-84 година от цар Свети Димитър II. Изящната куполна църква има средновековна архитектура, с декорации, съсредоточени главно около прозорците, а пред нея се издига статуята на основателя на град Тбилиси – Вахтанг Горгасали. Отправяме се към крепостта Нарикала с лифт. Крепостта се нарича още Майка Крепост и е древен символ на защитата на Тбилиси. Тя е разположена между два хълма - между серните бани и ботаническата градина на Тбилиси, и се състои от две оградени със зид секции. В по-ниската част на хълма е църквата Св. Николай, напълно построена през 1997 година на мястото на стара църква от XIII век, разрушена при пожар. Самата крепост датира от IV век и първоначално е била персийска цитадела. Продължаваме и по стълбите в крепостта, за да хвърлим око отвисоко на столицата. След това ще се спуснем по улица Шардени към катедралата Сиони. Тбилиси е дом на цели два катедрални храма, а този носи името на йерусалимския хълм Цион. Сегашната постройка датира от XIII век, но първият храм, построен на това място, е от VI век. Архитектурата на Сиони е характерна за този период – с конусовидни куполи, а облицовката е от червеникаво-оранжев пясъчник. Интересното е, че основния купол е сферичен отвътре и коничен отвън, а не както е традиционно за онова време, изцяло коничен, за да е по-удобно за изписване и възприемане.  Продължаваме по Моста на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура. Съоръжението е изцяло пешеходно, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата Метехи, статуята Вахтанг Горгсали, крепостта Нарикала, моста Бараташвили и Президенството. Oттам отиваме до базиликата Анчисхати – църква от VI век, посветена на празника Рождество Богородично – една от най-старите църкви в Тбилиси. Църквата е трикорабна базилика с подковообразни апсиди, първоначално построена от блокове от жълт туф. Интересното е, че вътре всички икони са от XIX век, а олтарът е създаден през 1683 г. Следва Площадът на мира, около който са разположени главните правителствени сгради, както и бюст-паметник на Александър Пушкин. Оттам продължаваме разходката си по Руставели – главната пътна артерия на града, отрупана с магазинчета, кафенета и любимо място за младите грузинци и гостите на града. Вечеря и нощувка.


8 ден  Тбилиси: Величественият Кавказ  (закуска, вечеря)
След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. От Гудаури ще се изкачим към храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Тя е разположена на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. под връх Казбег с прекрасна гледка към Кавказ. Британският вестник „Телеграф“ я поставя в списъка с 23 най-красиви църкви в света, редом до Саграда Фамилия. Построена е през XIV в. Освен за религиозни цели, църквата е служела в миналото и като убежище, скривалище по време на средновековните войни. Често там е скривано и националното съкровище на Грузия, за да не попадне в ръцете на врагове. Интересно е, че камбанарията е отделена от самата сграда на църквата още в първоначалния план. Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква.
Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторант с традиционна програма и музика. Нощувка.


9 ден   Тбилиси – Гори – Уплисцихе (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Гори – родното място на Йосиф Сталин. Градът е разположен на деветдесетина километра от столицата в полите на Кавказ, а археологическите разкопки разкриват, че е бил населен от Античността. Попътно ще разгледаме Уплисцихе - древен пещерен град, един от първите градове изобщо на територията на Грузия. Изсечен е в скалите на левия бряг на река Кура. Възникнал е в края на II-то и началото на I-то хилядолетие пр.н.е. Уникалността на Уплисцихе е в това, че благодарение на своето устройство съхранява в себе си останки от архитектурните и културни съоръжения, построени в течение на вековете. В на разцвета си има над 700 пещери, от които само 150 са запазени до наше време. В Гори ще разгледаме къщата-музей на семейството на Сталин, която от 2012 г. е превърната в музей.
Връщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.


10 ден   Тбилиси  →  Варшава  →  София                                                                                                          
Ранен трансфер до летището и полет LO 724 от Тбилиси в 04:20 ч. Кацане във Варшава в 06:05. Излитане с полет LO 631 от полската столица в 10:50 ч и пристигане в София в 13:50 ч.    

 

 

Екскурзия до Армения и Грузия

 

 

 
Нощувки Градове Хотел
2 н. Ереван Ani central hotel 4* или подобен
1 н. Горис Goris Mina Hotel 4* или подобен
1 н. Севан Sevan Up Inn 4* или подобен
4 н. Тбилиси Citrus hotel 4* или подобен

 

 • Самолетни билети София – Варшава – Ереван / Тбилиси - Варшава - София с редовен полет на Полски авиолинии LOT, включени летищни такси в размер на 145 евро, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
 • Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
 • 9 нощувки: 3 в Ереван, 1 в Горис, 1 в Севан и 4 в Тбилиси;
 • 8 закуски, 8 вечери
 • Всички екскурзии по програмата с включени входни такси;
 • Обзорна обиколка на Ереван;
 • Екскурзия до Хор Вирап, манастира Нораванк, пещерата Арени, дегустация на вино във винарна;
 • Екскурзия до манастира Татев и въжения лифт Крилете на Татев от Халидзор до Татев;
 • Посещение на древната мегалитна обсерватория Зорац;
 • Посещение на манастира Севанаванк;
 • Посещение на къща на молокани в село Фиолетово с дегустация на традиционен чай от самовар и домашни пирожки;
 • Обзорна обиколка на Тбилиси;
 • Екскурзия до Мцхета и Джвари;
 • Екскурзия Ананури, Гудаури и Гергети;
 • Посещение на къща-музей на Сталин в Гори;
 • Посещение на пещерния град Уплисцихе;
 • Местни екскурзоводи на английски/ руски език;
 • Водач-преводач от агенцията.
 • Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 лв.;
 • Екскурзии по желание (при минимум 6 човека, заявяват се и се заплащат в България):
 • екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин (от Ереван): 83 евро/ 163 лв.
 • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“: сключва се до 5 работни дни след първото плащане, цената се изчислява индивидуално при запитване;
 • Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи;
 • Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв;
 • PCR и антигенни тестове (при необходимост).

 

Условия за записване и плащане:

 • Депозит при записване в размер на 1000 лв.
 • Доплащане до 61 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:

 • До 96 дни преди заминаване – без неустойка
 • От 95 до 62 дни преди заминаване – 500 лв. неустойка
 • От 61 ден до 45 ден преди заминаване в размер на 1000 лв.
 • От 45 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
 • Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:

 • При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
 • При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК.
 • При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения вследствие на епидемичната обстановка, свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:

 • Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
 • За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
 • За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 12

 • Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.
 • При недостигнат минимален брой от 12 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 426 лв;

Визов режим:

 • За български граждани не се изисква виза за посещение на Армения и Грузия.

Медицински изисквания:

 • Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
 • Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:

 • самолет
 • автобус / бус

Примерно полетно разписание от София:

 • LO 634 София, Т2 – Варшава 18:25 – 19:25
 • LO 727 Варшава – Ереван 21:50 – 03:25+1
 • LO 724 Тбилиси – Варшава 04:20 – 06:05
 • LO 631 Варшава – София 10:50 – 13:50

Застраховки:

 • Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв.
 • Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини;

Информация:

 • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
 • Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
 • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
 • В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
 • Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
 • Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
 • Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
 • Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
 • Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
 • Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Армения и Грузия.
Дати  В двойна стая В единична стая
20.05.2023 1895 евро/ 3707 лева 2141 евро/ 4187 лева

 

 

Препоръчваме защото:

Грузия и Армения – две от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси до най-голямата колекция ръкописи от средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест и винопроизводството. На територията на Грузия са открити най-старите доказателства за производството на вино отпреди 8000 години, а в Армения е построена първата църква в света! Освен църквите и манастирите, в Армения ще опитаме и световноизвестния коняк „Арарат“! Така че заповядайте с нас на чудно пътешествие и запомнящо се преживяване в двете кавказки кралици!                                                      

 

Цена от: 3707.00лв
Начална дата: 20.05.2023
Крайна дата: 29.05.2023
Продължителност в дни: 10
Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X