<
Занзибар - колоритен и дружелюбен

Смесицата от разнообразно културно влияние от арабска, индийска, персийска и европейска култури характеризират тази невероятна дестинация Архепилагът е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2000 година

Простиращ се на около 90 км дължина и 40 км ширина, Занзибар е архипелаг, състоящ се от много малки и два по-големи острова - остров Унгуя и остров Пемба. Унгуя, по-големият от тези островии е това, което обикновено наричаме Занзибар.

Смесицата от разнообразно културно влияние от арабска, индийска, персийска и европейска култури характеризират тази невероятна дестинация Архепилагът е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2000 година.

Занзибар разполага с разнообразна брегова линия и предлага изобилие от различни преживявания - от оживена култура на юг до идиличен лукс на север. Изборът на място за настаняване зависи изцяло от вашите предпочитания и желания, от това как бихте желали да изживеете това невероятно място.

Най-добрите места за хора търсещи плажна ваканция свързана с плуване в кристално чиста вода, препичане под щедрото слънце и възможност за активен живот след залез слънце са Nungwi и Kendwa.

Плажът Нунгви е разположен на западния бряг на Занзибар и влезе в списъка на 25-те най-добри плажа в света според изборът на туристите на TripAdvisor. Брегът е благословен с коралови рифове, идеални за гмуркане, шнорхел и плуване. Може да имате късмет да забележите делфини, акули и зелени костенурки в определен период от годината. На плажа Нунгви са разположени многобройни хотели, барове и ресторанти с разнообразни развлечения предлагащи вълнуващ нощен живот. Можете също така да вземете круиз по залез слънце с традиционна ветроходна лодка доу.

Плажът Kendwa е един от най-популярните плажове в Занзибар. Разположен само на няколко километра преди село Нунгви, плажът е по-спокоен в сравнение с плажа Нунгви. Тук влиянието на приливите и отливите е доста по-слабо, така че чистите води го правят идеален за гмуркане с шнорхел, гмуркане и плуване, без да се налага да преследвате океана. Има много забавни занимания, като плажен волейбол, плажен футбол и т.н. Плажът Kendwa е известен и с активния си нощен живот и парти атмосферата си. Тук също са разположени безброй ресторанти и барове, предлагащи вкусни храни и напитки.

Kiwengwa на източното крайбрежие е чудесен плаж за семейства с деца. Тук са разположени големи хотели с басейни . Това, което трябва да знаете е, че плуването на плажа Kiwengwa не винаги е възможно, особено при отлив, така че избора на хотел с басейн е препоръчителен. 

Плажът Pongwe е отдалечен и е идеален за отдих и почивка. Освободен от суматохата и шума на по-туристическите плажове в Занзибар, Pongwe е тих и ви осигурява достатъчно спокойствие. Това е идеалното място ако търсите уединение или романтично изживяване. Тук има по-малко ресторанти, така че може да се наложи да разчитате на храна във вашия хотел. Ако се интересувате от шнорхел и гмуркане, най-близката дестинацията е на около час път с кола.

Занзибар е удивително място за практикуване на кайтборд. Ветровете, които определят времето за практикуване са Куси и Каскази. Kusi духа от югоизток от средата на юни до средата на октомври, а Kaskazi духа от североизток между декември и април. Плажът Paje на източния бряг е може би най-популярното място за престой на кайт сърфисти. Привлича туристите със своята спокойна атмосфера и изобилие от плажни барове. Тук отливите са доста изразени и не винаги имате възможност да се наслаждавате на тюркоазената вода. Избор на хотел с басейн е препоръчително.

Другото популярно място е плажът Jambiani, който също предлага изобилие от места за хранене и плажни барове. Това място е смесица от местни жители и туристи. Тук можете да видите навътре в океана фермите за отглеждане на водорасли. Мастото е подходящо и за шнорхел, но също като Paje е засегнат от приливи и отливи.

Занзибар не е известен като дестинация за сърфиране и там няма да намерите много сърфисти, но има няколко места около острова! Единственият недостатък е, че условията не винаги са идеални, така че всичко зависи от времето. Сърф училищата ще организират транспорт и ще ви отведат до най-добрите места, в най-доброто време. Сезонът обикновено следва същите дати като сезона на кайт сърфинг. Най-добрите места за престой на любителите на сърфа са по югоизточното крайбрежие - Paje, Bwejuu, Jambiani и Dongwe.

Събрахме някои интересни факти, които да споделим с вас.

1. Занзибар не е само един остров

Занзибар всъщност е неформалният термин, използван за описание на главния остров на архипелага Занзибар плюс неговите 46 околни острова. Унгуджа, най-големият от тези острови, е това, което обикновено наричаме Занзибар, като вторият по големина остров е Пемба.

Много от по-малките околни острови са необитаеми, но имат не по-малко значение в историята на Занзибар.

Остров Changuu, известен още като Prison Island, се намира на 5,6 км северозападно от Stone Town на Unguja. Някога е бил използван като затворнически комплекс за непокорни роби, функционирал е като коралова мина, а по-късно се е превърнал в карантинна станция за случаи на жълта треска. 

Остров Чумбе, друг малък остров на няколко километра от главния остров, е частна собственост и е дом на първия морски резерват на Занзибар и най-малко 90% от всички видове корали, които са регистрирани в Източна Африка, могат да бъдат намерени в малката зона около Chumbe!

Еднодневни екскурзии до много от островите на Занзибар могат да бъдат организирани при пристигане.

2. На островите живеят някои редки същества 

Занзибар е дом на червената маймуна колобус, занзибарския сервалин генет и леопард от Занзибар. Червената маймуна колобус е застрашен вид и нейната популация все още намалява. Тези невероятни примати обикновено могат да бъдат видени в гората Джозани, за разлика от другото от критично застрашените животни на Занзибар - леопардът Занзибар. Не е ясно дали на острова са останали леопарди от Занзибар. И въпреки, че експертите са заявили, че са изчезнали, потенциалните наблюдения през последните години подновиха надеждата, че популацията оцелява. Друго рядко животно, което живее в Унгуя, е Zanzibar servaline genet. Тези животни, подобни на котки, са открити за първи път през 90-те години и за първи път са заснети през 2003 г. Сервалин генетът е известен на местните жители известно време преди откриването му от зоолозите и тези животни са класифицирани едва наскоро от учените. Генетът е различен на външен вид, с черни петна върху кафява козина, а дългите им опашки са оградени с черни и светли ленти.

В Занзибар няма лъвове, слонове или жирафи. Тези животни могат да се видят на сафари в континентална Танзания а красотата на дивата природа на Занзибар най-вече може да бъде открита във водата. Морският живот на Занзибар може да бъде преживян в цялата му слава ако предприемете Ocean Safari, което е популярен избор за повечето туристи.

3. Столицата на Занзибар не е Стоун Таун

Много хора смятат, че Стоун Таун е столицата на Занзибар. Всъщност столицата е град Занзибар, в който се намира Стоун Таун. Stone Town със сигурност трябва да се види, когато посещавате Занзибар, с неговите тесни улички, сгради от коралови камъни и пазари за подправки, които превръщат града в център на културата Занзибари. Стоун Таун е обект от световно наследство на ЮНЕСКО и е известен със сложните дървени резби, които могат да бъдат намерени във вратите на повечето сгради в града. Всички резби са едва доловимо различни по своя дизайн, отразяващи социалния статус, етническата принадлежност и религията; някои дизайни съдържат стихове от Корана. 

4. Занзибар има два дъждовни сезона, но в по-голямата си част Занзибари се радват на топъл климат през цялата година

Подобно на повечето източноафрикански държави, разположени близо до Екватора, Занзибар има равни дни и нощи по 12 часа. Неговите два дъждовни сезона се разделят на къси и дълги сезони; дългият дъждовен сезон настъпва между март и май, а краткият дъждовен сезон се провежда през ноември и декември. В по-голямата си част обаче Занзибар може да се похвали с горещо лято и девствено синьо небе, което позволява на туристите да се възползват максимално от красивите си пясъчни плажове. 

5. Занзибар е известен със своите подправки

На второ място след туризма, отглеждането на подправки формира основна част от икономиката на Занзибар. Архипелагът Занзибар е широко известен като „островът на подправките “в Африка. Подправките представляват една от основните индустрии на Занзибар, като островът произвежда предимно карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. Някога най-големият производител на карамфил в света, днес Занзибар доставя само 7% от карамфила в света. 

Наследството на подправките в Занзибар е процес създаван от векове. Много западноазиатски подправки откриха пътя си до Занзибар по древените морски маршрути, включващ Индия, континентална Източна Африка, Малайзия и Португалия. По-късно, когато Занзибар е португалска колония и в крайна сметка под владението на султаната на Оман, са разработени и комерсиализирани плантации от подправки.

Днес тези подправки все още се събират и изнасят и са вкоренени във всички местни култури.

Туровете с подправки на главния остров са нещо като институция и определено не трябва да се пропускат. Разгледайте плантации, където ще видите, помиришете, докоснете и опитате безброй подправки. Това е чудесна възможност не само да научите за разширената история на Занзибар по отношение на подправките, но и да научите за бурното минало на острова и неговото ароматно наследство днес.

В зависимост от сезона можете да усетите вкусовете на ванилия, кардамон, канела, индийско орехче, куркума, лимонена трева, карамфил, иланг-иланг, кимион, чесън, джинджифил, кориандър, черен пипер, бахар, тамаринд, лют червен пипер и риган.

8. Основният език е суахили 

Суахили е официалният език на Занзибар, но много местни хора говорят арабски и английски. Други европейски езици като италиански и френски също могат да се чуят из целия Занзибар. Суахили се говори широко в цяла Източна Африка в страни като Кения, Танзания, Демократична република Конго, Руанда и Уганда. Името „суахили“ произлиза от арабската дума sawahil, което се превежда като „крайбрежие“.

9. Union Day е национален празник

На 26 април Танзания и Занзибар отбелязват основаването на съвременна Танзания чрез обединението на Танганика и Занзибар на 26 април 1964 г. Денят обикновено е изпълнен с патриотични изказвания на политици, както и с паради от ученици и местни организации в Танзания и Занзибар. Един от най-големите паради се провежда в Дар ес Салам, най-големият град и бивша столица на Танзания. 

10. Настоящото знаме на Занзибар е прието през 2005 г. и е само на 15 години.

Трите хоризонтални линии синьо, черно и зелено се допълват от включването на знамето на Танзания в горния ъгъл. Преди сегашното знаме, Занзибар споделяше знамето на Танзания, което беше прието през 1964 г. Като цяло, Занзибар има шест различни национални знамена от 1856 г. Полуавтономната област някога е имала знаме от три хоризонтални ивици от черно, жълто и синьо, което се използва в продължение на 17 дни през януари 1964 г.

Няколко полезни съвета:

 • SIM cards – 2GB – 12 USD - купува се на летище
 • 2300 шилинга- 1 долар  ( може да се плаща в долари), най-добрия курс е на летище
 • Пътищата са черни – само 2/3 от основните пътищата са асфалтирани
 • Трансферите оте летището до курортите отнемат между 1.30 до 2 часа
 • Електричеството - британски стил, 240 волта, хотелите не покриват нуждите на всички, така че е препоръчително да разполагате със собствен конвертор
 • За пушачите - пуши се само в откритите пространства
 • Ако носите дрон - не го поставяйте в ръчния багаж

Екскурзии организирани на острова:

 • Каменен град (Stone Town) – историческия център на Занзибар сити. Смесица от култури, препоръчват го да се посети за да се усети контраста между лукса на хотелите и реалния живот в Занзибар. Трансфера е около час и 30 мин. Дамите да са с по-дълги рокли, поли и наметнати шалове. Посещение на пазар за роби, къщата на Фреди Маркюри.
 • Prison Island (полудневна ) – резерват за наблюдаване на огромни костенурки. Костенурките са подарък от Сейшелите. Трансфера е около 30 мин с лодка.
 • Накупенда (целодневна) – естествено продължение на горната – включва и посещение на Prison Island - Можете да си направите гмуркане за да видите огромно количество морски звезди. Останалите се мотаят по острова, пазаруват сувенири. Следва обяд.След обяд – време за плаж, за плуване.
 • Синьо Сафари – Safari Blue – оторизиран оператор за това сафари. Задължителни са обувките за плуване. Трансфер с лодки до пясъчна коса в океана сред коралови рифове. Посещение на синята лагуна. Обяд. Свободно време. Тук са най-евтините сувенири. Тук се намира най-стария боабаб – на около 500 години.
 • Острова на подправките ( тематична екскурзия) не се приема добре от всеки. Пристига се във ферма за подправки, следва презентация за самата ферма и как се отглеждат подправките, дегустация на плодове.
 • Резервата Йозани – тук може да се види застрашената маймуна на Занзибар.
 • Сафаритата в Танзания - няма изисквания за ваксина за жълта треска ( тя е препоръчителна). Задължителна е за страни от червения списък ( да се провери).

 

 

Copyright © 2021 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X