<
Заключеният Лаос

Знаете ли, че:

1.Първото име на Лаос било „Ланг Санг“. То се превежда като „страната с милион слонове и бял чадър“.

2.Лаос е единствената държава в Югоизточна Азия, която не разполага с флот.

3.Равнината на бурканите (Plain of Jars) е основната атракция в североизточната част на страната. Огромните буркани са разпръснати на групи и са много древни – поне отпреди 2000 години. Последни разкопки в равнината са открили наличието на огромни площи за погребения под земята

4.Лаос е една от малкото страни в света, където управлява комунистическата партия. Дори има възможност да се срещнете с пионери! На много места в страната може да се види червено знаме със сърп и чук.

5.Най-големият водопад в Югоизточна Азия е Кхон, намиращ се в Лаос.

6.Лаос е бивша френска колония и в много магазини можете да си купите вкусни франзели.

7. За да си представите стандарта на живот в държавата, е достатъчно да знаете само един факт – средната годишна заплата е 90 долара.

8.В световен мащаб, Лаос е страната с най-малко пари в обращение – на един човек се пада само по 1 щатски долар. Това е и единствената държава, в която не се използват монети, а само книжни пари.

9.Лаос е вторият по големина производител на опиум в Азия след Афганистан.

10. Страната има много богата история. За Лаос се знае още отпреди 5000 години.

11. В държавата Нова година се празнува в продължение на три дни.

12. Столицата на Лаос е Виентян. През 1827 година градът е напълно разрушен, докато френските колонизатори не го възстановяват. Виентян е най-малката столица в Югоизточна Азия .

13. Луанг Прабанг е бившата столица на Лаос. Градът е известен като най-големия културен и исторически център в страната. През 1995 година Луанг Прабанг е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като най-красивия град в Лаос и център на един от най-живописните райони на страната.

14. Фосилизиран зъб, открит в пещера в северен Лаос, може да е принадлежал на младо денисовско момиче, умряло преди между 164 000 и 131 000 години. Ако бъде потвърдено, това ще бъде първото фосилно доказателство, че денисовците - изчезнал вид хоминини, които са съществували заедно с неандерталците и съвременните хора - са живели в Югоизточна Азия.

15. Всеки лаосец поне веднъж в живота си влиза в манастир.

 

Пътуване до Лаос

Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X