<
Трябва ли да посетите Национален парк Найроби докато сте в Найроби?

За тези от вас, за които сафари в Масай Мара или Амбосели ще се окаже натоварващо преживяване, могат да помислят за 1-2 нощувки в Найроби съчетани с посещение на Национален Парк Найроби. Няма никъде другаде по света, място, в което изобилие от диви животни да се намира в такава близост до голям град. Само 6,4 км делят центъра на града от резервата. Процъфтяващите популации на диви животни в парка със сигурност няма да ви разочароват. Посетителите се любуват на гледки на диви животни в естествената им среда на фона на високите сгради на Найроби. Много емблематични изображения са уловили това забележително съпоставяне на дивата природа и процъфтяващия град. Националният парк Найроби е разположен върху 117 квадратни километра и е основан през 1946 г. - един от най-старите паркове в Кения, дом на около 400 постоянни и мигриращи вида птици, африканския бивол, еланди, бабуините, източния черен носорог, южния бял носорог, зебрите и газелата на Грант. Други животински видове, които обитават парка, са газелите на Томсън, масайските жирафи, импалите, щраусите, чакалите, прасетата и водните кози. В парка има повече от 45 лъва, а също така и леопарди, гепарди и хиени.
Хипопотамите обитават река Мбагати, докато крокодилите живеят в язовирите. Единствено от Голямата петорка няма да видите слона.
Основният акцент в Националния парк Найроби са неговите носорози. Всъщност паркът е домакин на една от най-големите гъстоти на черен носорог в Кения. Паркът е най-доброто място за наблюдение на този критично застрашен вид в цялата страна, ако не и в света!  Днес Националният парк Найроби е дом на приблизително 111 черни носорога и 24 бели носорога. Тези цифри са истински успех, като се има предвид, че паркът не е бил населяван от носорози до заселването им през 1996 г.
Паркът има както естествени, така и създадени от човека граници. Всички страни освен южната му са опасани с електропастири, които спират достъпа на диви животно до градската среда. Южната му част е отворена, така че животните спокойно могат да мигрират между парка териториите извън парка, предоставящи вода и храна.
Река Ати е естествена южна граница на парка и предлага възхитителна обстановка за тихи разходки сред храстите през крайречна гора, която гъмжи с маймуни и птици, както и хипопотами и крокодили, както и зебри, събиращи се на парковата страна на реката. Някои от най-зрелищните пейзажи в парка са на югозападната граница, където малки потоци са издълбали стръмни долини.
Точно до главния вход на парка се намира място за изгаряне на слонова кост. През 1989 г. тази практика разтърси света като първата демонстрация от този вид. Събитието определи позицията на Кения относно опазването и нейната отдаденост за премахване на масовото избиване на слонове в Африка. Оттогава в Кения са извършени три изгаряния, като последното е през 2016 г. Общо над 140 тона конфискувана слонова кост са унищожени от кенийското правителство. Посетителите на Националния парк Найроби могат да се разходят по местата, където преди години са се провеждали тези впечатляващи церемонии за изгаряне. Малки парчета слонова кост, останали след изгарянията могат да се видят и до днес. Жестоката реалност е, че тези останки представляват над 6000 слона, убити от човешката алчност.

Когато посещавате парка е добре да вземете предвид няколко факта:

Повечето животни в такива тропически паркове обичат да бродят на слънце. През юни и юли температурите в Найроби падат до 8 градуса по Целзий. Такъв климат винаги е предпоставка повечето животни да потърсят по-благоприятните температури на долините или да не са толкова активни, както в останалото време от годината. В същото време, през горещите месеци посетителите могат да наблюдават животните основно през сутрешните часове. Когато дневните температури се повишат, животните са склонни да се скрият в своите сенчести убежища изчакващи слънцето да падне по-ниско.
Посещенията в парка са позволени само с превозно средство. Освен това не са разрешени обиколки след 18:00 часа и всички посетители трябва да са напуснали парка преди този час. Храненето на животни също е забранено, както и правенето на снимки в райони, считани за опасни.

Да отседнеш в Националния парк Найроби като част от обиколката си в Кения е незабравимо изживяване. 

Nairobi Tented Camp е единственото място за настаняване, което се намира в самия парк, и този палатков лагер напомня на тези, използвани от ранните изследователи на дивата природа на Кения. Със само осем палатки за гости, лагерът ви дава усещането, че сте в отдалечената африканска савана с всички необходими удобства, като баня с душ, самостоятелна веранда, удобно легло, всичко това разположено сред дивата природа.

Ако предпочитате да отседнете в наистина луксозен лагер помислете за Emakoko, лагер с 10 стаи, който е разположен на южната граница на парка върху 15 акра земя, граничеща с реките Мбагати и Eмакоко. Друго подобно място е лагерът Ololo Safari Lodge & Farm - кацнал на брега на река Мбагати също на южната граница на Националния парк Найроби.

Националният парк Найроби определено си заслужава да бъде посетен за всеки турист, идващ в Найроби, защото паркът се намира в района на града. Това означава, че не е нужно да правите отклонение, за да посетите парка. Освен това цената за влизане в парка е сравнително ниска.
Посетителите често съчетават посещението на Националния парк Найроби със спирка в сиропиталището за слонове Дафни Шелдрик - разположено в края на парка - или Центъра за жирафи.

 

Сафари в Национален парк в Найроби, Кения 

Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X