<
Тадж Махал - там, където любовните писма се пишат върху камък

Тадж Махал е построен от могулския император Шах Джахан като паметник на починалата му съпруга Мумтаз Махал и е едно от седемте чудеса на света и е гордостта не само на Агра, но и на Индия.

Всяка година хиляди туристи от цял ​​свят се отправят към този спиращ дъха ефирен мраморен паметник.

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Тадж присъства в почти цялата литература за Индия и е един от най-трайните образи на страната.
Смята се, че името му е извлечено от персийски: „taj“, което означава корона, и „mahal“, което означава дворец, което в превод е „дворец на короната“. Интересното е, че кралицата, в чиято памет е построен, с рожденно име Arjumand Begum, придобива името „Mumtaz Mahal“, което означава „короната на двореца“.

Тадж Махал е известен като паметник на любовта и ода на скърбящия император към неговата любима починала кралица. Друга легенда разглежда Тадж като въплъщение на визията на Шах Джахан за царство.
Историята разказва, че той се е стремял да построи нещо подобно на рая на земята, грандиозен и невероятно красив монумент, който засилва силата, както и възприеманата божественост на монарха, естествено след Всемогъщият Бог.
Също така се смята, че император Шах Джахан е поканил занаятчии от Италия и Персия да работят върху този мраморен паметник и че Устад Ахмад Лахори е бил ръководител на проекта, докато Устад Иса е направил плана на обекта.
Калиграфската работа е приписана на Аманат Али Хан Ширази и Ран Махал от Кашмир, проектирали градините.
Очарователен аспект на тази структура е, че изглежда еднакво от всички страни, с изключение на тази, която гледа към река Ямуна. Твърди се, че тази страна е била специално украсена, за да служи като главен вход за императора. Шах Джахан е трябвало да използва входа за Тадж Махал от реката, на борда на шлеп, докато входа, използван в момента от туристите е обслужвал войници и обикновени хора.

Тадж разполага със сложни надписи на всичките четири входа, а мраморни резби и мозайки pietra dura украсяват стените.
Лапис-лазули, корнеол, седеф, ахат и изумруд са някои от скъпоценните камъни и камъни, които някога са били използвани в дизайна му.
Говори се, че работата по изграждането на Тадж Махал е започнала през 1631 г. на брега на река Ямуна. Легендата разказва, че за завършването на това архитектурно чудо са били необходими 20 години! Освен това е пълен с оптични илюзии и майсторски архитектурни предпазни мерки. Когато човек за първи път види паметника от главната порта, Тадж изглежда голям и внушителен, но когато се приближите, изглежда, че намалява по размер.
Минаретата, заобикалящи сградата, макар и идеално изправени за невъоръжено око, всъщност са били конструирани така, че са леко встрани от основната структура. Ако се случи бедствие като земетресение, те ще паднат без да засегнат мавзолея.
Извисяващата се Голяма порта, или Darwaza-e-rauza, на Тадж Махал е преглед на великолепието на паметника, който може да се види в рамката от неговия сводест вход. Изработена от червен пясъчник, с инкрустации от бял мрамор и текст от Корана в черен мрамор, двуцветната порта е като картичка за гледане.

Разположен в покрайнините на западните градини на Тадж Махал, музеят Тадж се помещава в Джал Махал. Ограден от спретнато поддържани тревни площи, двуетажният музей е създаден през 1982 г.
Музеят Тадж може да се похвали с произведения на изкуството и артефакти, използвани при изграждането на емблематичния паметник. Стените са украсени с картини, които изобразяват архитектурните планове на Тадж.
Интересен експонат са чинии от селадон, за които се казва, че се чупят или променят цвета си, ако върху тях се сервира отровна храна. Не пропускайте изложбата на златни и сребърни монети, сечени по това време.
Mehmaan Khana, или къщата за гости, обгражда Тадж Махал на изток. Това е разтегната структура от червен пясъчник и е подчертана от красиви мраморни инкрустации.

Наподобяваща Мехман Хана по архитектура, джамията Кау Бан се намира на запад от Тадж Махал. Построена с лице към Мека, джамията е направена от червен пясъчник. Той се гордее с доминиращ портал, наречен Iwan, от двете страни на който лежат две по-малки арки.
Тадж Махал запазва своето величие в своята почти перфектна симетрия, факт, потвърден от серията му прозорци, които са чудесен пример за ислямско изкуство и архитектура. Прозорците съставляват сложен параван от изрязана от мрамор решетка и добавят към славата на паметника.

 

Екскурзия до Тадж Махал

Copyright © 2023 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X