<
Саудитска Арабия усилено се готви да стане новата „гореща“ дестинация за туристи от цял свят!

Кралството, чиято икономика е силно зависима от добива на суров петрол, е с амбицията туризмът да съставлява 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната до 2030 г. Арабският свят скоро ще се сдобие с нова туристическа дестинация, а туристите от цял свят ще разполагат с още една опция за следващата си почивка.  Въпреки, че прохождащият туристически сектор беше силно засегнат от пандемията от коронавирус, добре организирани кампании за стимулиране на вътрешния туризъм генерираха добри приходи. По традиция саудитците са туристи избиращи екзотични дестинации, но по време на пандемията голяма част от сумите, които биха похарчили в чужбина бяха похарчени за пътуване вътре в страната, генерирайки приход за милиони долари. От септември 2019 г. Саудитска Арабия започна да допуска и ваксинирани чуждестранни туристи по улеснена визова схема. Чрез бързия и лесен за използване онлайн портал, международни посетители от 49 държави могат да кандидатстват за eVisa. България е в този списък.

Саудитска Арабия иска и трябва да направи прехода от петрола към туризма, ако не иска да бъде изостанала икономически в бъдеще. Само преди дни - края на септември 2021 г. принц Мохамед бин Салман обяви проект на стойност 13 милиарда долара за превръщане на провинция Асир до 2030 г. в целогодишна световна туристическа дестинация, обслужваща повече от 10 милиона посетители от и извън Кралството.

Регионът ще разчита на красотата на своята природа и богатата си култура, която съчетава автентичност и модерност. Стратегията ще допринесе за социалния и икономически просперитет на провинцията, разположена по крайбрежието на Червено море.

Предвижда се около 2700 хотелски стаи, 1300 жилища и 30 търговски и развлекателни атракции да се появят в провинция Асир до 2030 г.

Разположеният в южния край на крайбрежието на Червено море, Абха е културната и  богата столица на региона Асир и чудесна база за опознаване на тази планинска част на Саудитска Арабия. Градът предлага много  - от двореца Shada, със стени изградени от кал, сега музей, до езерото Abha Dam и тематичния парк Abha Palace. Пазаруването в  оживени традиционни пазари в Абха и неговия град-побратим, Хамис Мушайт е винаги вълнуващ начин да изживееш дадена дестинация.

Страната има редица забележителности, които са достъпни за посещение от туристи, но на много от тези места не е изградена туристическа инфраструктура - липсват достатъчно места за настаняване, особено по крайбрежието, където потенциалът за развитие на луксозен морски туризъм е голям. Из цялата страна кипи усилено строителство на хотели, а исторически паметници се облагородяват и отварят за туристи.

Саудитска Арабия разполага с прекрасно крайбрежие с едни от най-чистите и девствени плажове в Персийския залив и на Червено море. Според амбициозните планове за развитие на туризма обаче това най-вероятно ще се промен.

В Областта Табук, известна със своята широка пясъчна ивица с възможности за плажуване и гмуркане, се изгражда и една от предвидените туристически зони, в която от края на 2022 г. се планира да отворят врати луксозни хотелски комплекси от най-висока категория. Бъдещите посетители на Табук ще имат възможност да се наслаждават не само на плажовете, но и на Моисеевите извори близо до Макна, където естествените извори текат под финикови палми, както и на прочутите предимно сред местните скални формирования Tayeb Al Ism, наподобяващи американския Гранд Каньон.

Страната е известна предимно с пустините и крайбрежието си, но релефът и климатът на огромната ѝ територия са причина за голямо разнообразие от природни забележителности - от пясъчните дюни със силуети на автентичните номади в пустинята Руб ал Хали до буйната зеленина на района Ал Баха (където се отглеждат повечето плодове и зеленчуци в Саудитска Арабия) до изумителните скални образувания на мястото, неслучайно наречено Края на света.

Амбициозен проек за изграждането на град на предварително изчислена стойност от 200 милиарда щатски долара бе представен от наследния принц Мохамед бин Салман. „Ами ако се отървем от колите? Ако се отървем от пътищата и строим в симбиоза с природата вместо върху нея? ” продължава наскоро пуснатото анонсиращо видео за “The Line” .

Без автомобили, без пътища, без въглеродни емисии. Жилища, природа, супермаркет, работно място - всичко в рамките на пет минути пеша. Това са крайъгълните камъни на този град на бъдещето, наречен „Линията“. Оправдавайки името, градът ще се простира на над 170 километра като мъртва права линия през провинция Табук в северозападна Саудитска Арабия.

Саудитската Петра

Археологическият обект Хегра е първият в Саудитска Арабия вписан в списъкът за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Той е най-големият запазен обект на цивилизацията на набатейците южно от Петра в Йордания, отличава се с добре запазени монументални гробници с декорирани фасади, датиращи от I в. Пр. Н. Е. до 1 в. Сл. Хр. Обектът също така съдържа около 50 надписа от предбатейския период и някои пещерни рисунки и носи уникално свидетелство за набатейската цивилизация. Със своите 111 монументални гробници, 94 от които са украсени, кладенци за вода, мястото е изключителен пример за архитектурното постижение и хидравличния опит на набатейците. В края на 2020 г. Хегра за първи път беше отворен за туристи. Дотогава чужденците имаха нужда от специално разрешение от саудитското правителство, за да видят набатейския град, а сега е достатъчно посетителите да си купят билет (струва около 25 долара), а специалните туристически автобуси спират на интересните места, където пък са разположени екскурзоводи, които разказват историята на мястото като приказки от "1001 нощ".

Туризмът в Саудитска Арабиа по време на COVID-19

Саудитска Арабия е една от страните с най-строги мерки, свързани с коронавируса, въпреки че е отворена за ваксинирани международни посетители. Пътуващите, пристигащи в Саудитска Арабия, също са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди заминаването, и одобрен сертификат за ваксинация на хартия, заверен от официалните здравни органи в издаващата държава.

Мерките вътре в страната също са доста сериозни - полицаи проверяват ваксинационните сертификати на посетителите в моловете, а чрез специално приложение се отчита валидността на сертификата. Страната беше една от първите, които забраниха достъпа до почти всички обществени места и градски транспорт за неваксинираните още в началото на месец август 2021 г.

 

Пътуване до Саудитска Арабия

Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X