<
Мистерията Египет

Египет е една от най-мистериозните страни в света, особено ако се върнем назад във времето. Мистерии, тайни и загадки откриваме буквално на всяка крачка, понякога заровени сред пясъците на пустинята Сахара, а друг път скрити сред текстове на древни папируси.

Едни от най-известните загадки са:

 

На първо място - Египетските пирамиди. Според археолозите те не са строени от роби, а от наемни работници. Как обаче е извършено строителството им, си остава загадка и до днес.

 

Мистичната книга на Тот - богът на мъдростта, в която били описани дълбоки тайни. Смята се, че египетския народ е наследник на атлантите и че техните знания са му завещани. Защо обаче книгата на Тот е унищожена остава тайна.
 
 

Смъртта на Тутанкамон
Някои египтолози смятат, че великия егишетски владетел Тутанкамон е умрял вследствие от нападение на хипопотам, а не както твърди официалната наука - поради многото заболявания и генетични увреждания т.к. бил плод на кръвосмешение. Повод за съмненията е, че тялото на младия фараон било балсамирано без сърцето и предната гръдна част на тялото.
Но каква е причината за реалната смърт, можем само да гадаем.

 

Проклятието на Тутанкамон
На 3 ноември 1922 година археологическата експедиция на английския египтолог Хауърд Картър, финансиран от Лорд Джордж Карнарвън, открива след 7-годишен труд гробницата на неизвестния приживе египетски фараон Тутанкамон. Тя, естествено, се намира в Долината на царете, където има 25 царски гробници. В продължение на 500 години там са погребвани фараоните от 18 до 20 династия.
С новооткритата гробница – единствената на западния бряг на Нил, срещу Тебс, сегашен Луксор, която не е била плячкосана от иманяри, затова и пълна със съкровища – изгрява звездата на двамата англичани. Те пък дават блясък на името на погребания в гробницата фараон дете – Тутанкамон.
Очаквано, първи сред жертвите на проклятието е лорд Карнарвън, последван от неговото куче. Редят се всички, които са имали връзка (роднинска или делова) с финансиралия успешната археологическа експедиция през 1922 година английски благородник. Умират (внезапно и при странни, все още не изяснени обстоятелства) един след друг най-информираните за находките в гробницата. Сред тях са учени, експерти, египтолози, музейни специалисти, железопътен магнат, британски индустриалец, американски младоженци…, над 25 човека! Всичко това тогава подхранва слуховете, появяват се все по-абсурдни и страховити разкази, които изобщо не разсейват суеверията и поличбите. Добавя се влиянието и на свръхестествени сили. Така „Проклятието на Тутанкамон“ роди най-известната съвременна легенда.

 

Сринатата пирамида на Джедефра, в превод името му означава: „Да дългоденства, Ра“
Джедефра не е имал ресурсите да построи най-голямата пирамида, но е направил така, че върхът на гробницата му да е малко по-висок от всички останали. Той построил пирамидата си на хълм.
Най-голямата египетска пирамида - тази на Джедефра, третият фараон от четвъртата династия, син на Хеопс и брат на Хефрен, е напълно разрушена след смъртта му. Мистерия остава и до днес кой и защо е заличил най-внушителната пирамида от лицето на Земята.

 

Неизвестната кралица
През 2015 г. археолози се натъкнали на гробницата на жена, която била погребана сред големите пирамиди на старото кралство на Египет. В гробницата й има надписи, които я наричат „съпругата на царя“ и „майката на царя“.
Преди 4500 години, когато тази жена е била жива, тя е била един от най-важните хора на планетата и е имала по-голяма власт от всяка друга жена в държавата. Днес никой няма представа коя е тя.

 

Скритата стая в Голямата пирамида
Най-голямата пирамида е построена преди 4,500 години за Фараон Хуфу. Тя е масивна конструкция с височина почти 150 метра, построена с повече от 2.3 милиона каменни блока. Доскоро се вярваше, че вътре има само три помещения.
Екип от учени обаче сканира пирамидата през ноември 2017 г., за да види дали има нещо, което не е намерено. Тогава, над Голямата галерия на пирамидата бяха открити признаци, че може да има голяма скрита стая, толкова голяма, колкото и най-голямата открита стая в пирамидата.
Странното е, че древните египтяни съзнателно са построили скритата камера, за да бъде тя напълно недостъпна. Няма свързани коридори или пътеки към нея. Единственият начин, по който биха могли да сложат нещо вътре, е да запълнят камерата, докато строят пирамидата, а след това да я запечатат.
Все още не е открита вътрешността на скритата камера. Но каквото и да има там, очевидно фараонът Хуфу не е искал да види светлината на деня.

 

Мумията увита в … етруска книга
През 1848 г. някакъв човек купува древна египетска мумия от магазин в Александрия. След това години наред той излага на показ тази мумия, като декорация, без обаче да осъзнава колко странен е артефактът, който притежава.
След отлепване на превръзките няколко десетилетия по-късно, учените откриват нещо много необичайно. Мумията е обвита в страници от някаква книга, която не е написана на египетски език. Необходими са години на разследване, за да се разбере на какъв език е написана книгата. Днес се знае, че е написана на етруски език, език на също така древна цивилизация, като египетската, която някога е живяла в земите на съвременна Италия. Това е език, за който знаем малко. Думите, увити около тази мумия, съставляват най-дългия етруски текст, който някога е намиран.
Все още има много въпроси, останали без отговор. Все още не се знае какъв е текстът. Разчетени са само няколко думи, които изглеждат като дати и имена на богове, и отвъд това може само да се спекулира какво означава това или защо някой ще го увие около мъртво тяло в Египет. Какво прави етруска книга в Египет?

 

Барелефът от Дендера
На стената на храма в Дендера, Египет, има огромен барелеф, показващ много странно изображение. Това е змия в огромна топка от огън, излизаща от лотусов цвят, докато се държи от стълб с човешки ръце.
Това е странна картина – но не само защото стълбът има ръце. Тази част от картината изглежда точно като модел на Круксова тръба, вид ранна крушка, изобретен през 19 век. Всъщност прилича толкова на крушка, че някои хора мислят, че представлява диаграма, показваща как да се направи.
Стаята, в която се вижда тази картина, е единствената стая в целия храм, която не е имала лампи с горящ огън. Археолозите са открили остатъци, които показват, че египтяните са имали горящи лампи във всяка друга част на сградата, освен в тази стая. Така че, ако те не са имали ранна версия на крушка, съхранена тук, как са виждали нещо в тази стая? И ако стаята е била тъмна, защо ще си правят труда да поставят толкова сложно изображение на стената?

 

Коя всъщност е Нефертити?
Кралица Нефертити е легендарна, тъй като е една от малкото жени, които са управлявали Египет, при това е била изключително красива. Тя е съпруга на фараон Ахенатен, вероятно майка на фараона Тутанкамон, и се смята, че в крайна сметка е управлявала Египет сама.
И все пак, докато гробниците на други фараони все още се извисяват над Египет и днес, никой не е намерил окончателното място за почивка на Нефертити.
Търсенето на гробницата й продължава от години. До 2018 г. археолозите са почти убедени, че са я намерили в тайната стая, скрита в гробницата на фараон Тутанкамон. През този месец обаче, след внимателно сканиране на стената, учените откриха, че там няма нищо.
Любопитно е, че не се споменава за смъртта й в египетската история. След около 12-та година от управлението на съпруга й Акханатен, всички споменавания за Нефертити спират съвсем. Някои смятат, че това е така, защото тя е станала фараон и вече е с различно име, но не всички се съгласни с подобна теория.
Според д-р Джойс Тидсли, най-простото обяснение е, че Нефертити изобщо не е фараон. Той смята, че през 20-те години на ХХ век хората преувеличават ролята на Нефертити, защото скулптурата на лицето й става известна и те просто искат тази древна красавица да бъде много популярна. Според д-р Тидсли, обяснението е просто. Не знаем какво се е случило с Нефертити, защото тя просто не е била толкова важна за историята.

 

Изчезналата земя Пунт
Древните египетски писания са пълни с препратки към място, наречено Пунт. Това е било древно африканско царство, богато със злато, слонова кост и екзотични животни. И трябва да е било изключително мощна военна сила, едно царство заслужаващо уважението на египтяните, които са го наричали „Божията земя“.
Няма никакво съмнение, че Пунт е съществувал. Има многобройни споменавания за това царство в древните писания. Има дори рисунка на кралицата на Пунт в древен египетски храм. Но независимо от това колко мощно и колко важно е било това място, никога не е намерено и никой не знае къде е било.
Единствените следи, които имаме от Пунт са артефактите, които египтяните са запазили. Учени са проучили мумифицираните останки от два бабуина, които египтяните са получили в дар от Пунт и са открили, че поне бабуините са дошли от района на съвременната Еритрея или Източна Етиопия. Но не се наемат да твърдят, че там е било и царството Пунт, макар това откритие да дава някаква отправна точка. И ако някога руините на царство Пунт бъдат намерени, няма съмнение, че те ще отворят съвсем нова страница от древната история, която ще помогне да разкрием още по-добре миналото си.

 

~~ Факти и загадки от Древен и съвременен Египет, Екатерина Ангелова

~~ Десет неразкрити мистерии от Древен Египет, Ивайло Красимиров

Copyright © 2024 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X