<
Крит - биещото сърце на Средиземно море

Девствени пейзажи, археологически съкровища, тихи планински села, пулсиращи градове, примамливи пясъчни плажове, кристално чисти води и уникални рифове правят острова целогодишна дестинация и желано за посещение място за туристи от целия свят!

Крит е един от най-популярните острови в Гърция и световноизвестна дестинация! Крит е родното място на минойската цивилизация - най-ранната регистрирана в Европа. Известната критска диета е връхната точка на средиземноморската гастрономия, а гостоприемството на местните жители е тяхната запазена марка.
Островът е разделен на четири региона - Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. И четирите предлагат идеални условия за туризъм, за индивидуални обиколки, за посещения на исторически обекти, за кулинарни курсове и дегустации.

С какво е най-известен остров Крит?

 • Автентичен местен начин на живот и дълбоко семейно ориентирани отношения;
 • Древна култура, богата история;
 • Зашеметяваща природа, приканваща към идилични приключения и възможности за създаване на невероятни спомени;
 • Крит е любима дестинация, защото предлага богат спектър от възможности за приспособяване на предлаганите услугите според вашите очаквания и лайфстайл;
 • Уникалната, разнообразна и здравословна гастрономия, носеща отпечатъка на удивителните култури, развивани на острова през вековете.

Крит е любимата ни дестинация, защото ни предлага богат спектър от възможности за приспособяване на предлаганите услугите според вашите очаквания и вашият лайфстайл. Изживейте уникалността на това място като посетите най-добрите им ресторанти и таверни, известни търговски центрове, бляскави плажни барове и нощни клубове, различни събития , тържества и много други. Разполагаме със специални сътрудници, които могат да ви посъветват и да резервират за вас желаното за посещение място.

Кое е най-доброто време от годината за посещение на Крит?

Най-добрият период за посещение на остров Крит е от април до октомври, когато средната температура е от 25 до 30°C. Но ние твърдо вярваме, че Крит е идеалната целогодишна дестинация.

Няколко интересни факта за остров Крит:

 • Крит е най-големият остров в Гърция с площ 8 336 кв.км и население 625 хиляди души;
 • Крит е най-южният остров на Европа;
 • Най-високата точка на Крит е планината Псилорит (2456 м надморска височина)
 • 112 плажа са наградени със Син флаг (по данни от 2017 г.)
 • Най-любимото традиционно ястие на остров Крит е "Арни Антикристо", което е една от най-старите и уникални техники за готвене на месо

Предлагаме Ви някои от емблематичните места на острова, до които можем да организираме посещение специално организирано за Вас!

Плажът Елафониси

Елафониси се намира на 76 км западно от Ханя в най-югозападната точка на Крит.   Представлява суша, която често се „прекъсва“на две части от водата, създавайки впечатлението, че е отделен остров. Елафониси е защитена зона „Натура 2000“и е осеян с дюни с пясъчни лилии и хвойни (кедрови дървета). Застрашените костенурки Caretta-Caretta и няколко редки животни гнездят на острова и е строго забранено да се събират растения или да се притесняват животни от района. Екзотични плажове с бял пясък и тюркоазени води, напомнящи за Карибите, се образуват от двете страни на полуострова. Пясъкът е розов на много места, като получава цвета си от хилядите натрошени мидени черупки. Близо до точката на „пречупване“на полуострова водата не надвишава 1 м, създавайки малка лагуна, идеална за деца. Източната страна на плажа пред лагуната предлага всичко необходимо за незабравима почивка - съблекални, чадъри, шезлонги, душове, плажни барове, спасители.


Пещерната църквата Ag. Sofia

Разположена на височина 80 м от главния път, който пресича дефилето Тополия, тази църква е богата на история и традиции, датиращи от битките на критяните срещу техните завоеватели (венецианците и турците). Критски войници, воювали при обсадата на Константинопол, носели иконата на Света София на връщане към Крит. Иконата е намерена вклинена в скала, вътре в пещерата. Широка е 10 м и висока 20 м. Великолепни сталактити, сталагмити и стълбове покриват по-голяма част от повърхността и. В тази пещера са открити неолитни черупки и неизвестен досега вид насекомо, наречен Спермофора Тополия.

Моля, обърнете внимание, че изхвърлянето на боклука, освен определените зони, е строго забранено


Balos & Gramvoussa / Лагуната Балос и остров Грамвуса

Потегляйки от пристанището на Кисамос, ще се любувате на огромна пещера, за която се смята, че е била древната корабостроителница на „Тарсанас”. В края на залива ще имате възможност да наблюдавате впечатляващ природен феномен, където с течение на времето западната част на острова се издига, докато източната част потъва. Това явление е следствие на катастрофални земетресения, станали през 365 и 66 г. пр. н.е. Учените смятат, че този географски феномен продължава и днес, но с много по-бавни темпове. След приблизително 1 час плуване с лодката ще пристигнете на пристанището в Грамвуса. Известният замък на острова е построен от венецианците през 1579 г. в най-високата точка на острова, на върха на стръмна скала на височина 137 м. Заобиколен е от стена от 272м. Има груба триъгълна форма и всяка страна е с дължина 1 км. Замъкът Грамвуса играе важна роля в историята на региона. Панорамната гледка, нейното величие и легендата за скритото съкровище на пирати, ще ви изкушат да го посетите. Разходката отнема около 20 минути.

След двучасовото посещение на Грамвуса ще отплавате към лагуната Балос, което отнема около 15 минути. Тъй като в лагуната няма пристанище, корабчето ще хвърли котва в залива Грамвуса, на около 200 м от плажа, на дълбочина приблизително 4 м. До плажа ще стигнете с малки лодки. Престоят ви в лагуната, където можете да се насладите на фантастично плуване и плажуване, ще продължи около три часа.


Еднодневен круиз до Санторини

Вашиято пътуване ще се оцъществи с луксозен високоскоростен кораб, който тръгва от пристанищата на Ираклион или Ретимнон. Екипажът и водачите на борда ще ви помогнат по време на пътуване с допълнителна информация за вашето пътуване.

След по-малко от два часа ще пристигнете в пристанището на Санторини, където ще ви очаква комфортен, климатизиран автобус. С него ще пътувате до северния край на острова и ще се наслаждавате на разкриващата се панорамата, докато ви предоставят туристическата информация. Така пристигата в селището Oia, построено в северната част на ръба на Калдера. То предлага великолепна гледка към къщите, обсипали склоновете на вулканичните скали, както и невероятен изглед към Средиземно и Егейско море. Следващата ни спирка ще бъде столицата на острова (Хора), наречена „Фира“. Там ще имате достатъчно свободно време, за да разгледате живописните традиционни малки алеи, да се полюбувате на уникалната естетика на Егейската архитектура, да пазарувате или просто да се насладите на питие и гледка към вулкана от скалите на Калдера.

Ще имате избор да прекарате следващите 2 часа или в посещение на великолепния плаж с черен пясък на Периса – Периволос, или да се отправите на разходка с традиционните дървени лодки до горещите вулканични извори, прекарвайки известно време плувайки в тях  (не се предлага всеки период от годината).  

Можете да прекарате остатъка от свободното време във Фира - красивата столица на острова.

В края на екскурзията автобусът ще ви откара обратно на пристанището на Санторини, за да отплавате за Крит. Ще можете да се насладите на красивия и пъстър гръцки залез, докато пресичате Егейско и Критско море.

За любителите на активна почивка сред природата могат да бъдат организирани преходи до двата пролома на Крит:

 • Проломът Samaria е най-големият, най-внушителен и красив пролом в Гърция и 2-ри в Европа. Той е много известен и ежегодно посещаван от над 300 000 посетители.
 • Проломът Imbros е вторият по големина пролом в Крит. Живописната природа, в комбинация с лесната достъпност правят прехода на Имброс идеален и за семейства с деца.

За любителите на историята и археологията се предлагат посещение на двореца Knossos.

Knossos е най-известният дворец на Минойската цивилизация и е „задължително място“за посещение по време на ваканцията ви в Крит. Според историческите данни тук е седалището на легендарния цар Минос. Дворецът е свързан и с вълнуващи легенди, като митът за Лабиринта и Минотавъра, както и историята на Дедал и Икар. Мястото е било обитавано непрекъснато от периода на неолита (7000-3000 г. пр.н.е.) до римско време.

Посещението на Град Ираклион и Археологическия музей на Крит е нещо, което ще ви обогати и дълго ще помните. Археологическият музей се счита за един от най-богатите в Европра и трябва да бъде посетен. Музеят обединява археологически находки от цял ​​Крит, обхващащи над 5500 години от историята на острова. Тук се намира и най-голямата  колекция от минойски антики.

Историята оживява в стария град на Ираклион със сградите, датиращи от епохата на Венецианците, които са населявали тези места.  


За любителите на местните традиции се предлага специален кулинарен урок във фермата на местно семейство, което ще ви помогне да приготвите приказно вкусни ястия, приготвени с критски меса и съставки, като екстра върджин зехтин, пресни зеленчуци, вкусни сирена, ароматни билки и пивко вино. Ще получите интересна информация за билките на острова, включително за терапевтичните свойства на зехтина и съвети за продуктите, които ще използвате.

След като се приготви основното ястие се предлага разглеждане на традиционната къща на семейството, обиколка на фермата, на зеленчуковата градина, където ще видите цялата продукция за сезона, ще се насладите на ароматите на терапевтичните билки, ще се любувате на свободно отглеждани пилета и овце, ще се отправите към маслиновите горички, където ще научите за производството на зехтин. И накрая, ще се отправите към винарската изба за дегустация на вина, за да се насладите на разнообразието, както на най-старите 20-годишни вина, така и на най-новото производство. Не забравяйте да опитате местната ракия, наречена Цикудия или Раки, преди да преминете покрай пресата за вино и да завършите обиколката в цитрусовата градина. Накрая всички ще се съберете, за да опитате различните ястия, които сте приготвили заедно с чаша добро местно вино за прекрасен завършек на деня!

Могат да бъдат организирани частни дегустации на вина и зехтини.


За любителите на водните спортове се предлагат еднодневни дайвинг експедиции  и дайвинг уроци. Центърът за гмуркане се намира в Ханя и разполага с всички удобства за незабравими преживявания - плаж с шезлонги, басейн, ресторант, бар. Това е идеална обстановка за цялото семейство, независимо дали се гмуркате, плувате с шнорхел, ходите на курс  по гмуркане или просто придружавате приятел или член на семейството!

SUP уроци и уроци по гмуркане с шнорхел

Това пътуване ще ви отведе до кристално чистите и спокойни води на Marathi’s и Loutraki, където лесно можете да се изправите на дъската си! Подходящо е за всички възрасти, предлага туристически удобства и е много добре организирано. След въвеждащата част се отправяте на обиколка за изследване на залива, можете да гребете към великолепна малка пещера, където ще имате възможност да се насладите на времето със семейството си, с любимите си хора или с приятелите си!


Джип турне из планините на Крит, където ще имате възможност да видите отблизо процеса на приготвяне на зехтин и вино, да опитате екстра върджин критски зехтин, както и разнообразие от местни сортове вино, приготвени със страст и грижа. Ще имате възможност и да заситите глада си в малка селска механа, където ще се запознаете с критската кухня и топлото критско гостоприемство.

Различни индивидуални и ВИП екскурзии на различна тематика могат да бъдат организирани при поискване.


Крит е разделен на четири района. Всеки от тях притежава собствен чар и природни забележителности.

Район Ханя

Районът Ханя е една от четирите регионални единици на Крит. Той обхваща най-западната част на острова. Столицата му е град Ханя. На изток район Ханя граничи с Ретимно - втората регионална единица. Западната част на Крит е ограничена на север от Критско море, а на запад и юг от Средиземно море. Районът включва и най-южния европейски остров Гавдос. Район Ханя често е неофициално наричан „Западен Крит‘‘ и включва зелените долини на Апокоронас, планинските Сфакия и Селино в далечния югозападен ъгъл. Някои други забележителни градове в област Ханя са Hora Sfakion, Kastelli-Kissamos, Palaiochora, Maleme, Vryses, Vamos, Georgioupolis & Kalives. Природният парк на дефилето Самария е  основна туристическа атракция и убежище на рядката критска дива коза         кри-кри заема южната част на региона. Белите планини заемат голяма част от региона Ханя и имат повече от 40 върха с височина над 2000 метра и те са покрити със сняг до месец май. Най-високият връх в тази област е Пахнес, с 2453 метра надморска височина.

Регионът включва и три носа, известни като „трите глави“на Крит. От изток на запад те са: Akrotiri, Rodopos (наричан още Spatha) и Gramvousa.

Столицата Ханя е популярна туристическа атракция. Градът има стара и нова част, които  хармонично се сливат. В Стария град е запазена великолепната венецианска стена от 15 век, която е  характерен образец на венецианската архитектура. Красиво реновирани стари венециански сгради ще ви отведат на пътешествие назад във времето. Тесни улички минават покрай венециански и турски сгради, свидетелстващи за бурното минало на града. Пристанището, с дългия си пристан и фар напомня за времето, когато градът е бил оживен търговски център.

Популярни места за настаняване в област Ханя:

Agia Marina се намира само на 9 км от Ханя и е един от най-добре оборудваните плажове на целия регион, като предлага спасителни услуги, комфорт за плувци и различни водни спортове (уиндсърф, водни ски и др.). Плажът на Агия Марина е с площ от над 2 кв.км,   покрите е с много фин пясък, морската вода е плитка и топла, което го прави подходящ и за семейства с по-малки деца. Пред плажа на Агия Марина е разположен остров Agii Theodori или Thodorou, обитаван от Kri-Kri - защитен вид диви кози.

Agia Marina е семеен курорт, подходящ и за млади двойки, тъй като е в близост на оживен район с много магазини, ресторанти, кафенета и барове.

Georgioupolis /Георгиуполис/ е най-източният морски курорт на северния бряг на район Ханя, на 38 км от град Ханя. Georgioupoli е курорт, който може да ви предложи релаксация и спокойствие по време на ваканцията ви, далеч от шума на градовете. В никакъв случай обаче няма да ви създаде усещането за самота или изолация. На площада на селото и околните улици ще намерите множество магазини, банка, супермаркет и няколко мини-пазара, кафе-барове, ресторанти и закусвални. По плажната алея на Георгиуполи също са разположени много кафенета и ресторанти, където вероятно ще прекарате голяма част от времето си.

Kalyves е един от трите морски курорта в района Апокоронас, разположен на 18 км източно от град Ханя, на северното крайбрежие.  Може да определите това тихо село като идеалното място за семейна лятна  ваканция. През лятото плажът Каливес е сърцето на селото. Той е добре оборудван с шезлонги и чадъри, които принадлежат на всяко едно   кафене или ресторант по плажната алея. Естествена сянка ще намерите под дърветата, разположени по плажа, където също има редица таверни и кафенета, които предлагат  голямо разнообразни от храни и напитки.

Kissamos /Кисамос/ е град, разположен в северозападната част на район Ханя, между двата големи полуострова в Западен Крит и е на 37 км от град Ханя. Град Кисамос разполага с всичко, от което се нуждаете по отношение на вашата почивка - множество ресторанти, кафенета, барове, магазини и хотели. Но, най-оживеното място в Кисамос вечер е крайбрежната алея, където ще намерите много таверни, кафенета и барове. В сърцето на града е  площад Tzanakaki, където се намира сградата на старата венецианско-турска правителствена къща, в която днес се помещава Археологическият музей на Кисамос. Тук са изложени намерените находки от разкопките  в района на Кисамос.

Paleochora /Палеохора/ е голямо село в югозападната част на Крит, разположено на малък полуостров и е изключително популярно заради добрите си плажове и приятна обстановка. Палеохора се намира на 75 км от Ханя, но и има фериботна връзка с много други села в югозападната част на Крит. Палеохора е оживено и малко пренаселено място през високия сезон. През летните месеци главният път, пресичащ селото и пътят по източната брегова линия вечер се затварят за движение и така се осигурява нужното спокойствие през нощта. В Палеохора има и необходимите  аптека, книжарница, банки, банкомати, бензиностанции, няколко занаятчийски магазина; коли и велосипеди под наем, много ресторанти. Тук има и огромен избор от стаи, студия и апартаменти за настаняване.

Vamos /Вамос/ е полупланинско село, запазило автентичната атмосфера на района. Сред къщите има и реновирани стари имения, предимно от миналия век, които ца запазили елементите на народната и неокласическа архитектура. Балконите и дворовете на всички къщи във Vamos са украсени с жасмини и много великолепни цветя. Завършвайки пътуването си ще имате възможност да посетите някои от таверните или традиционните кафенета, с изглед към зелената област Апокоронас и Белите планини, за да се насладите на моментите на спокойствие и релакс,  Във Вамос се организират участия в някои  сезонни дейности, като бране на маслини или грозде, както и уроци по традиционна критска и гръцка   кухня. Предлагат се и разходки с екскурзовод сред природата, както и посещения на винарни и мандри за производство на сирене.


Район Ираклион

Районът Ираклион е една от четирите регионални единици на Крит и граничи с регионите Ретимно на запад и Ласити на изток. Столицата е град Ираклион. Земеделските земи са разположени в централната и северната част. Планините доминират в южната част на региона. Топлият до горещ средиземноморски климат доминира в региона. В границите Ираклион се намират останките на редица неолитни и минойски селища, най-значителните от които са древните дворцови комплекси Кнос и Фаистос. Богатите находки на минойската цивилизация, процъфтяла приблизително от 2000 до 1600 г. пр. н.е., са тези, които най-вече привличат вниманието на учените.

Заслужава си да посетите археологическия музей на Ираклион, Площада на Свободата,  Пътя на Справедливостта, Съдебния дворец, полицейското управление и кметството,  гробът на великия писател Никос Казандзакис в крепостните стени на града (Мартиненго).

Популярни за настаняване дестинации в района са:

Agia Pelagia

Село Agia Pelagia (Агия Пелагия - на 20 км от Ираклион) обслужва туристи от цял ​​свят и е идеалната дестинация, както за семейна почивка, така и за любителите на водни спортове. Спокойните и безопасни води на морето около хубавия пясъчен плаж на Агия Пелагия са подходящи за риболов и гмуркане с шнорхел, както и за заснемане с подводна камера на морския живот. Ако се интересувате от морския живот на Крит и Гърция се препоръчва да посетите и CreтAquarium в Гувес – на  около 1 час път с кола. В района на Агия Пелагия има и други хубави пясъчни плажове – Mononaftis и Psaromoura, Друг популярен избор е плажът на курорта Capsis,  разположен на полуострова,

Amoudara е морски курорт в Gazi, на 5 км от центъра на град Ираклион. Amoudara Beach е награден със Син флаг, удостоверяващ отличните му качества. Като  курорт е много оживен през летния сезон. Изградени са много хотели, хубави ресторанти, кафенета и барове. За удобството на многото почиващи в курорта са отворени магазини, мини-маркети, аптеки, големи супермаркети. Това е идеалното място за семейства с деца и двойки, които могат да се насладят на релаксираща почивка, да практикуват любимия си воден спорт или да се възползват от множеството предложения за пътувания с цел опознаване на Крит.

Archanes

Разположено в центъра на най-важния регион за производство на вино, селцето има 5000-годишна история. Разкопките, проведени през последните 50 години, разкриха много находки, датиращи от минойския период. Селото е много известно и с типичната си критска архитектура. По-голямата част от неокласическите и традиционни сгради на курорта са възстановени и обновени. Така селището спечели втора награда за „най-добре реставрирано село в Европа“. Тук се предлагат пешеходни преходи, които включват част от европейската пътека за разходки E4.

Hersonissos /Херсонисос/ е красив средиземноморски град, построен върху руините на древния Херсонисос, на 25 км източно от град Ираклион. Тук е бил центърът на Римски Крит и са разкрити останки от античен театър, мозайки, древни улици, палео-християнски базилики, римско пристанище и древни резервоари за риба. Традиции, история и култура живеят в пълна хармония с големите хотели, с модерни конферентни центрове, изградени с въображение и вкус. Херсонисос е модерна туристическа дестинация, която задоволява всеки посетител с многобройните възможности, които предлага: гмуркане с шнорхел и различни водни спортове;  критска и международна кухня, нощни клубове, барове, кръчми, дискотеки, много забавление и нощен живот, който продължава до ранните сутрешни часове

Malia /Малия/ се намира на 37 километра източно от Ираклион, по пътя към Агиос Николаос. Главният път разделя града на две - Старата Малия е в подножието на връх Селена, новата част е покрай бреговата линия. В Малия ще намерите много апартаменти и студия под наем, както в крайбрежната Малия, така и в тесните улички на стария град. На  всяка улица има таверни и ресторанти. В новата част на Малия, са модерните хотели, апартаменти, ресторанти и барове. Улица Димократиас, минаваща на север от църквата Агиос Нектариос до брега, е по-известна като Малия Бийч Роуд, където се намират много клубове, барове, кафенета, английски и ирландски кръчми, заведения за бързо хранене.  Посетете стария град Малия зад голямата църква Агиос Нектариос. В късния следобед можете да се разхождате из тесните улички, да се любувате на старите къщи, да седнете в някой от ресторантите, украсени с цветя и зеленина. Разходете се по плажния път, за да пазарувате, да пиете кафе, да хапнете или да се насладите на нощния живот.

Matala е безопасно естествено пристанище в залива на Месара, на 65 км южно от Ираклион и е  мястото, където според легендата Зевс плува с облика на бик. Тук плажът е дълъг 250 метра и широк 45 метра. Матала е популярна туристическа дестинация, запазила очарованието и спокойния начин на живот на тихото рибарско селище. Половината плаж е ограден от дърветата тамариск, но погледът се насочва към впечатляващи образувания от пясъчни скали, плъзгащи се в морето под странен ъгъл, създавайки един необичаен плажен пейзаж. Тук има и пещери, за които се предполага, че са били издълбани като римски или ранно християнски гробници. Ако се гмуркате с шнорхел в чистите води на залива Месара, в дълбините ще видите древни руини. Матала е един от 400-те плажа в Гърция, които са наградени със Син флаг.   

Stalida

Разположен в един от най-красивите райони на северното крайбрежие, Stalida (както и Malia) е идеалната отправна точка за изследване на целия остров. Stalida предлага широка гама от места за настаняване в близост до плажа. Много от тях имат собствени басейни и  предлагат развлекателни програми и спортни съоръжения. На хълма срещу морето също   се предлагат различни категории настаняване - от пансиони до апартаменти. Оттук се открива прекрасна панорамна гледка към целия залив. В многобройните таверни и ресторанти ще намерите вкусни ястия от националната и интернационална кухня,     Изпийте чаша хубаво критско вино, насладете се на залеза и оставете душата ви да се рее.


Район Ретимнон

Районът Ретимнон е най-планинският регион на Крит. Тук ще откриете пазнообразна природна красота – от пясъчни плажове до проломи и пещери. Най-известните места са Агия Галини, Плакия, манастира Превели, Спили, манастира Аркади, Панормо, пещерите Зониана и Мелидони, Аногея и столицата Ретимнон.

В град Ретимнон си заслужава да посетите фонтана Римонти, един от най-елегантните и величествени фонтани на Крит. Най-впечатляващата венецианска сграда в Ретимнон е крепостта, която е имала защитни функции. Посете археологическия музей, който се намира в сградата на бивш затвор, джамията Нераце, руините на старите турски бани, джамията Кара Муса, площада, историческия и фолклорен музей, общинските градини, които някога са били турското гробище, както и джамията Вели Паса. 

Популярни места за настаняване:

Adele

Село Адел се намира източно от град Ретимнон на около 8 км. Това е малко селце с около 350 постоянни жители по пътя към манастира Аркади. На около 3 км от Адел се намира Adelianos Kampos (равнината на Adele), крайбрежно предградие на Ретимнон, с пясъчен плаж и разнообразие от удобства като хотели, апартаменти, вили и много възможности за хранене, пазаруване и развлечения. Плажът е добре оборудван с чадъри, спасители, съблекални, душове, барове и съоръжения за водни спортове. Местоположението на селото е идеално за тези, които иска тда го ползват като база за екскурзии из Ретимнон и остров Крит.

Bali /Бали/ е популярен морски курорт с отличните плажове, който се намира между Ретимнон и Ираклион. Нощите тук са доста тихи, тъй като няма нощни клубове. Самият  залив е добре защитен срещу вълни и морето е спокойно, почти като езеро. Можете да наемете екипировка за различни водни спортове, лодки с педали, канута, водни ски. Опитните плувци могат да плуват до малките острови около брега. В центъра на града има много ресторанти, таверни и кафенета. През деня заведенията предлагат и сервират храна на хората, които се наслаждават на близките плажове.

Panormos /Panormos/ е малко рибарско селище с тесни калдъръмени улички, магазини и таверни. Той се намира над пристанището и предлага чудесна гледка към три красиви малки заливчета с прекрасни пясъчни плажове и спокойни води за плуване. Това е идеалното място за пълен релакс и дълги разходки. Има супермаркети, бутици, магазини, поща, аптека и медицински център. Над пристанището можете да видите останките от средновековна генуаска крепост, а край селото са намерени руините на християнската базилика Агия София от шести век. На около 25 км на юг се намира археологическият обект Елефтерна. Panormos се намира в центъра на острова, на 22 км източно от Ретимнон.     Кратко пътуване ще ви отведе до Anogia в планината, а оттам до зашеметяващото плато Нида и пещерата Ideon, където според митологията е израснал Зевс.

Plakias

Разположен до широк пясъчен плаж и достъпен през двя живописни проломя - Kotsifou и Kourtaliotiko, Плакиас е заобиколен от планини на север и от Либийско море на юг. Селото е отлична стартова площадка за регионални екскурзии и походи през маслинови горички, край морски скали и до някои чудесни скрити плажове. Името на гръцки означава „плосък“, но подходът и бреговата линия на места са доста стръмни и драматични. Има малки хотели и много ресторанти и кафенета на първа линия. Големият полумесец на пясъчния плаж и пристанището осигуряват разнообразна и все пак не твърде натоварена дестинация. Frangokastello и Sfakia са на приятно и живописно кратко пътуване. Плакиас Миртиос предлага великолепна гледка към залива, бреговата линия и морето. Проломите на Превели (и манастира), Курталиотис и Коцифос са лесно достъпни. В допълнение посетете планинското село Спили, манастира Превели и плажа Превели и прекрасните села в хълмовете по пътя за Сфакия.


Район Ласити

Районът Ласити е най-източната регионална единица на остров Крит, на изток от Ираклион. Столицата му е Агиос Николаос, а другите големи градове са Йерапетра, Сития, Неаполи и планинските Дикти на запад и Трипти на изток. На изток от село Елунда пък се намира остров Спиналонга, бивша венецианска крепост. В подножието на връх Дикти се намира платото Ласити, известно с вятърните си мелници. Вай е добре известен със своята гора от палмови дървета. Благодарение на хубавите плажове и мекия климат през цялата година, Lasithi привлича много туристи. Масов туризъм се наблюдава във Вай, Агиос Николаос и остров Криси. По-спокойна почивка предлагат селата на южното крайбрежие като Myrtos, Makrys Gialos или Makrigialos, Xerokambos и Koutsouras. В Ласити са открити  редица древни останки от минойската ера в селищата Василики, Фурнуу Корифи, Пиргос, Закрос и Гурния, а Лато и Итанос са дорийски градове.

Популярни места за настаняване:

Elounda /Елунда/ е живописно рибарско селце в прекрасния залив Мирабело и е идеална дестинация за хора, които търсят спокойна морска почивка на място, което не е твърде   изолирано, с невероятно крайбрежие и сенчести плажове, които гледат към остров Спиналонга и кристално чистото море. В селцето има много гръцки таверни и барове. Покрай 11-километровия път на север от Агиос Николаос до Елунда има изглед към планината и морето. Елунда е курорт, известен със своята красива природа и много луксозни хотели. Освен политици Елунда често посреща арабски принцове с техните големи семейства, филмови и музикални звезди, руски магнати и VIP лица от цял ​​свят.           В Елунда ще намерите малки, красиви плажове, ще посетите остров Спиналонга, ще се разходите по полуостров Колокита, ще разгледате многото малки селца далеч от морето.            

Ierapetra

Град Йерапетра е разположен на югоизточното крайбрежие на Крит, по протежение на плажа на залива Йерапетра. Той се намира южно от Агиос Николаос и югозападно от Сития и е важен регионален център. Той е най-многолюдният град в регион Ласити и четвъртият в Крит. Иерапетра получава прякора „булката на Либийско море“ поради позицията си на единствен град на южното крайбрежие на Крит. Ierapetra е избрана сред 500 дестинации в Южна Европа от Международната програма за сертифициране на Quality Coast на EUCC като една от 50-те най-атрактивни туристически дестинации за посетители, интересуващи се от културно наследство, околна среда и устойчивост. През 2012 г. Ierapetra беше една от единствените три дестинации в Гърция, която спечели наградата Gold Quality Coast, класирайки се на второ място сред ТОП 100 избрани европейски дестинации. Това е хубав град за почивка с много таверни, барове и кафенета, както и идеално място, което да се използва като база за изследване и пътувания в югоизточен Крит.

Koutsounari

Този известен и обичан плаж е на 5 км източно от Йерапетра, в селището Куцунари. Безкрайният пясъчен плаж впечатлява посетителите с добро оборудване и удобства. Има много места за настаняване, хранене и забавления. Това е предпочитан семеен курорт.

Lasithi Plateau

Спокойното плато Ласити, с 900 метра надморска височина и привлекателно красиви площи от зелени полета, осеяни с бадемови дървета и овощни градини дават усещане за уединен, рядко населен селски район, който е по-скоро равнина сред скалистите планини от веригата Дикти. Най-много туристи посещават Психро, портал към пещерата Диктеон, където Зевс е бил скрит като бебе от своя баща.

Makrigialos

Makris Gialos, получава името си от големите пясъчни плажове, които всяка година се радват на хиляди гръцки и чуждестранни посетители. Местното население наброява едва 760 жители. Туристическите инвестиции, започнали през 80-те години превърнаха Макригиалос в идеална лятна дестинация, отличена със Син флаг. Възловата позиция на курорта между Йерапетра и Сития го прави подходящ за развитие на алтернативни туристически дейности в Източен Крит. Малкото и живописно пристанище осигурява свежа риба за многото таверни и ресторанти, докато през летния сезон има ежедневни екскурзии до Гайдурониси и Куфониси, както и до руините на минойската вила (миниатюра на Кносският дворец), датираща от 1500 г. пр.н.е.

Sitia

Сития е живописно градче, построено във формата на амфитеатър край морето в Ситийския залив. Градът е разположен в североизточния край на Крит. Населението му е 9000 жители. Сития има летище за вътрешни полети и пристанище с връзки до Пирея и островите. Сития е добре известна със своите чисти плажове и хубав пясък, много от които са отличени със Син флаг. Хубавите ресторанти и таверни около красивото спокойно пристанище ще ви позволят да се насладите на прекрасната автентична критска кухня. Сития е известна и с отличното си вино. От Сития, можете да посетите уникалната палмова гора Вай, манастира Топлоу, Като Закрос и много археологически обекти в района.

 

Copyright © 2021 Chance Travel | Изработка IWA
Този уебсайт използва бисквитки! Бисквитки Политика за поверителност X