Почивка и Сафари в Кения - вариант 1

Почивка и сафари в Кения

 

Дати на провеждане: 01.03.2020 – 20.12.2020

 

Програма:

Ден 1: Среща на летище София, Т2 два часа преди обявеното разписание.  Oтпътуване за Момбаса с полет на Турски авиолинии по посочените по-долу разписания.

Ден 2: Пристигане в Момбаса. При пристигане – посрещане от представител на приемащия туроператор. Отправяте се директно към националния парк Цаво – Запад, където ще прекарате три незабравими нощи сред дивата природа и нейните обитатели. По пътя е предвидена закуска – пикник. Пристигате в лагера за настаняване около обяд. След обяда и кратка почивка се отправяте за следобедно сафари.

Западен Цаво е много по-разнообразен топографски от съседния на него източен Цаво и е по-известният от двата парка. Заедно с прилежащия национален парк Chyulu Hills образуват един от най-големите национални паркове в света. Паркът със своите гори, реки, високи хълмове и езера предлага естествена среда за обитаване на редица видове. Паркът е чудесно място за пешеходни сафарита. Ще имате възможност да видите кратера Хайму / без да се изкачвате до върха/ и да изследвате застиналата му лава. Това е най-младият вулканичен кратер, тъй като за последно е изригнал преди около 200 години.

Ще посетите и изворите Mzima, геоложки феномен и природно чудо.

Източникът на изворите е естествен резервоар под хълмовете Чюлу на север. Хълмовете Chyulu са съставени от вулканична скална лава и пепел, която е твърде пореста, за да позволи на реките да текат. Вместо това дъждовната вода прониква през скалата и може да прекара 25 години под земята. Естественият процес на филтриране създава известния бистър извор Mzima, който се изтича през поредица басейни и бързеи. На два километра надолу от изворите потокът е блокиран от втвърден поток от лава и отново изчезва под повърхността. Малка атракция е заслон със стъклени стени, вграден в езерото, който предоставя зашеметяваща представа за разнообразния подводен свят. Тъй като водата е много бистра, можете да видите хипопотите, които тичат по дъното и, ако имате късмет, можете да видите крокодили. Връщане в лагера по залез слънце. Вечеря и време за почивка. Настаняване и нощувка в Ziwani Camp.

Ден 3: След закуска се отправяте за целодневно сафари с организиран обяд - пикник. Ще се върнете в лагера Ziwani Camp за вечеря и нощувка.

Ден 4: След обилна закуска, отпътуване за близкия национален парк източно Цаво. Пристигане за обяд, последвано от следобедно сафари, за да се върнете в лагера по залез слънце. Обилната дива природа на Цаво ще ви вълнува дълго след като напуснете това така специално място.

Гледката на клатещите се слонове, търкалящи се и пръскащи се взаимно в сините води на засенчена с палми река Галана, е един от най-предизвикателните образи в Африка. Това, заедно с платото Ята дълго 300 километра, най-дългият застинал поток от лава в света, прави приключението различно. Паркът представлява най-голямата защитена зона в Кения и е дом на повечето от по-големите бозайници, огромни стада слонове, носорози, биволи, лъвове, леопарди, хипопотами, крокодили, куду.

Връщате се в лагера за вечеря и нощувка Voi Wildlife lodge.

Ден 5: В този ден напускате саваната и се отправяте към кенийското крайбрежие където ще прекарате остатъка от това вълнуващо пътуване. Ще пристигнете около обяд и ще се настаните в хотел Jacaranda Indian Ocean, разположен на Диани Бийч – най-големия плажен курорт на брега на Индийския океан в Кения.

Ден 6: Ден за почивка и релакс, наслаждавайки се на безкрайните бели плажове и нежните топли вълни на Индийския океан.

Ден 7: Ден за почивка или да предприемете едно вълнуващо пътуване до остров Васини.

Ще потеглите от хотела в 07.00 ч. и ще се отправите към историческото малко рибарско селище Шимони на Южното крайбрежие. Ще имате възможност да пътувате покрай села скрити зад високи палми и буйна зеленина. При пристигането си местен екскурзовод ще ви преведе през пещерите Шимони, където робите са били струпвани по време на търговията с роби преди изпращането им към пазара за роби на остров Занзибар. След това се качвате на традиционна арабска лодка с платно за круиз до морския парк. Докато плавате в Индийския океан, има приблизително 90% шанс да наблюдавате делфини. Ще се удивите от богатия морски живот в морския парк, където коралите, екзотичните риби и морските растения са защитени. Ще ви бъдат предоставени маска и шнорхел, както и сертифициран и опитен водач. След шнорхелинга можете да се освежите с плодове и безалкохолни напитки на борда на лодката. Отплавате до остров Васини, където ви очаква обяд с тропически морски дарове. Менюто с четири ястия включва раци, риба, морски водорасли и ориз със сос от кокосови орехи. Можете също да изберете меню с пилешко или вегетарианско. Включени са бира, вино и безалкохолни напитки. Ресторантът, изграден върху коралова архитектура и разположен директно на брега, има изглед към Шимони. След обяд имате възможност да направите разходка из острова и да се запознаете с неговата суахили култура, посещение на красивата коралова градина и мангровата гора. Като алтернатива можете да се отпуснете в ресторанта, наслаждавайки се на гледката към морето и оставяйки се бриза да ви гали. Връщане в хотела около 17:00. (всички дейности и такси са включени).

Вечеря и нощувка в курорта Jacaranda Indian Ocean Beach Resort.

Ден 8: Ден за почивка и релакс, наслаждавайки се на безкрайните бели плажове и нежните топли вълни на Индийския океан.

Ден 9: Ден за почивка и релакс, наслаждавайки се на безкрайните бели плажове и нежните топли вълни на Индийския океан.

Ден 10: Ден за почивка и релакс, наслаждавайки се на безкрайните бели плажове и нежните топли вълни на Индийския океан.

Ден 11: Ден за почивка и релакс, в който късно вечерта ще отпътувате обратно за България.

След вечеря следва трансфер до летището в Момбаса, от където отпътувате с полет на Турски Авиолинии.

 

За парка Цаво:

Западен Цаво е известен с вулканичните си особености, които са се образували през същата епоха, когато вулканичните дейности са преобладаващи в района на Килиманджаро. Красивият парк с изворите Mzima , акациеви гори, пояси от речна растителност и скалисти хребети, от където посетителите могат да видят преминаващите стада в равнините отдолу. Недалеч от изворите Mzima, по-добре маркирана пътека се крие преградната скала на Нгулия в подножието на хълмовете Нгулия, които се издигат до 1825м.. Всяка година от края на септември до ноември Нгулия се превръща в база на уникално явление. Той се превърна в едно от птичите чудеса на света и предоставя жизненоважна информация за миграционните маршрути и навиците на много видове, общи за северното полукълбо.

Западен Цаво предлага някои от най-великолепните гледки в света. Тук можете да наблюдавате слонове, носорози, хипопотами, лъвове, гепарди, леопарди, биволи, разнообразни видове растения и птици, включително застрашената птица Басра Рид.

 

За хотела Jacaranda Indian Ocean Beach Resort

https://jacarandahotels.com/jacaranda-indian-ocean-beach-resort/

Разположен по протежението на прочутата бяла пясъчна ивица на Диани - южното крайбрежие на Кения, се намира курортът Indian Ocean Beach Resort. Красив уединен курорт, което го прави перфектна дестинация за летовници, които търсят малко слънце, пясък и забавление с нотка на мир и тишина. Стаите са сгушени сред добре поддържаните, буйни градини, пълни с местни дървета и храсти.

Стаите са покрити с традиционни сламени покриви от палмови листа и са обзаведени в местен стил. Удобствата включват минибар, условия за приготвяне на чай и кафе и самостоятелна баня. От някои стаи се открива изглед към морето. Леглата са покрити с мрежи против комари.

Ресторантът е отворен за закуска, обяд и вечеря, а до басейна има снек-бар. В хотела има и няколко бара, където можете да се насладите на коктейли и различни други напитки.

 

За лагера Ziwani Camp

https://www.heritage-eastafrica.com/voyagerziwani/hotel-overview.html

С невероятна гледка към мистичния връх Килиманджаро и лесен достъп до дивата савана на Националния парк Запад Цаво, Voyager Ziwani предлага спокоен отдих в едно от най-дивите места, останали на Земята.

Разположени около бреговете на река Санте, всяка от палатките за нощуване е с размер 26 кв.м и са с удобно обзаведени двойно легло с размери  150см x 200см, или с 2 легла с размери 100см x 200см. Всяка луксозна палатка е достатъчно просторна и разполага с голяма усамотена веранда с гледка към богатите на дивата природа брегове на реката, модерна самостоятелна баня с всички необходими удобства.

 

За лагера Voi Wildlife lodge

http://www.voiwildlifelodge.com/

Разположен в сърцето на „страната на слоновете “, Voi Wildlife Lodge е разположен в тревните савани на границата на националния парк Източен Цаво , предлага невероятна гледка към близките вулканични скали. Паркът разполага с красиви, локално декорирани 178 напълно обзаведени стаи, както и с уникално проектиран СПА център с изглед към естествен водопад, често привличащ богато разнообразие от диви животни. Лагерът разполага с ресторант и бар, както и достатъчно място за отдих.

 

Полетно рзписание:

СОФИЯ         ИСТАНБУЛ            16:00     18:25

ИСТАНБУЛ   МОМБАСА             20:30     03:45+1

МОМБАСА     ИСТАНБУЛ           04:40     11:45

ИСТАНБУЛ   СОФИЯ                 14:45     15:05

Разписанието е ориентировъчно и подлежи на препотвърждение до 3 дни преди отпътуване.

Цени:

 

Цена за 1 човек при двама пътуващи

Цена за 1 човек при четирима пътуващи

Цена за 1 човек при шестима или повече пътуващи

Пакет полет, трансфер, настаняване.

4350.00 лева

4120.00 лева

3790.00

лева

Екскурзия Wasini Island / доплащане към основната цена/

$100

$100

$100

  

Цената включва:

Самолетни билети на Турски авиолинии по маршрут София- Истанбул -Момбаса – Истанбул - София с включен чекиран багаж 40 кг. и 8 кг. ръчен багаж.

Настаняване за 6 нощувки с включени закуски и вечери в Indian Ocean Beach Resort

2-дневно сафари (с две нощувки със закуска , обяд и вечеря) в лагер Ziwani Camp в национален резерват западно Цаво с включени трансфери от летището и до Voi Wildlife lodge .

1-дневно сафари (с две нощувки със закуска , обяд и вечеря) в лагер Voi Wildlife lodge в национален резерват източно Цаво с включени трансфери от Ziwani Camp и Indian Ocean Beach Resort.

Транспорт с миниван със сгъваем покрив по време на сафарито (Land Cruiser)

Англоговорящ гид по време на сафарито

Всички такси касаещи сафарито

Минерална вода / по 1-2 бутилки на човек/ по време на сафарито

Всички трансфери по програмата

24 часово обслужване на място в случай на нужда / на Английски език/

Медицинска застраховка с покритие 10 000 лева на турист

 

Цената НЕ включва:

Такса за входна виза за Кения - 50 щ.долара

Алкохолни и безалкохолни напитки

Бакшиши за водача на сафарито – 20 щ.долара на човек на ден.

Държавна такса инфраструктура (заплаща се задължително на рецепция преди напускане)

Лични разходи

Допълнителни екскурзии

Застраховка Oтмяна на пътуване, по желание - 225лв. При желание се подписва при сключване на договора.

 

Туроператорът Не носи отговорност в следните случаи:

● при промяна цената на визата за Кения

● при промяна на разписанието на самолета и/или закъснение на полетите.

● при кражби на лични вещи, пари и документи на туристите, както по време на пътуването, така и в хотела по време на престоя

*Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: няма

 

Допълнителна информация

За страната

Република Кения е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби.

На територията на Кения са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род.

Кения има разнообразна природа - гигантски планини, пустини, пясъчни плажове, хълмисти пасища. Климатът е субекваториален, със средна месечна температура 12-18° в планинските райони и 24-27° по крайбрежието. Валежите са 250-2000 мм годишно. Речната мрежа е слабо развита. Главните реки са Тана и Галана. Главни езера са Туркана, Баринго, Магади, част от езерото Виктория. На запад и югозапад в страната са разположени савани, на североизток полупустини, а във високите части - вечнозелени влажни тропични гори. Животинският свят е богат. В Кения има 16 национални парка с площ 2,6 млн. хектара, 4 морски национални парка, 25 национални окръжни резервата (1,8 млн. ha) и др.

Населението към 2020 г. е близо 50 млн., площ - 581 309 кв.км.

Официален език: английски и суахили, като в провинциалните и отдалечени райони се говори на съответните племенни езици.

Валутата е кенийски шилинг (KES), часовата зона е UTC+3 (часовата разлика между Кения и България е +1 час).

В Кения движението на МПС е в ляво, изисква се международна шофьорска книжка и е забранена употребата на алкохол при шофиране.

Бакшиши в Кения

Кения е бедна държава и много от хората, заети в туристическия бизнес получават много ниски заплати. Поради тази причина те разчитат на бакшиши от чужденците. Няма точно определен процент, който да давате като бакшиш, така че оставете колкото прецените. Възнаграждавайте единствено доброто обслужване в Кения. За препоръчване е като давате бакшиш той да е в кенийски шилинги, а не в чужда валута, тъй като за работника ще е трудно да обмени парите и освен това ще има и начислени комисионни. На пиколото може да оставите между 50 и 200 шилинга. На сервитьорите и барманите оставяйте от 50 до 200 или 10% от сметката. Сафаритата са най-голямата забележителност в Кения. На сафари водачите давайте около 500 шилинга на човек, на ден. На персонала, грижещ се за почистването на стаята ви, оставете между 500 и 1000 за седмица.

Митнически изисквания

При влизане, ценни предмети и суми над 5 хил. щатски долара, се декларират задължително. Износът на местна или чужда валута е разрешен. Забранен е износът на диаманти и злато. Забранен е вносът на оръжие, прясно месо и растения.

Входна виза за Кения – в страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в страната.

В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Пътуващите за Кения български граждани (преносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Кения в Берлин или при пристигане на летището в страната.

Виза при влизане (VOA) – срок на валидност - 90 дни, такса – 40 евро

Издава се при пристигане на всеки граничен пункт.

Необходими документи:

-попълнено заявление – формуляр 22

http://www.kenyarep-jp.com/visa/form/VisaApplicationForm22.pdf;

-валиден паспорт (минимум 6 месеца преди датата на влизане);

-билет за връщане или за последваща дестинация;

-такса - 40 евро, която се плаща само в брой, на място;

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Кения, могат да се обръщат по консулски въпроси и в кризисни ситуации към най-близкото до Кения  посолство на Република България в Етиопия:

Посолство на Република България във ФДР Етиопия Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia; P.O. Box 987, Тел./факс: +25116610032. Дежурни телефони в извънработно време: +251911252514; +251913069999

E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia,

както и българските посолства в Египет, ЮАР, Нигерия, Алжир, Мароко. 

ПОЧЕТНО КОНСУЛСТВО НА РЕПУБЛИКА КЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Република България, град София 1000,

ул. "Позитано" № 3, ет. 2

тел./факс: (+3592) 986 58 96; 988 26 52

e-mail: consulate@kenya-bulgaria.org

Facebook: https://www.facebook.com/consulatekenya.bulgaria 

Ваксини

При влизане в страната от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини. Препоръчителни обаче са характерните ваксини за държавите от Източна Африка. За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Сезоните за посещение на национален парк Цаво:

Най-доброто време - юни до септември и януари до февруари са най-добри за общо гледане на дивата природа (малко валежи)

Висок сезон - от декември до март и от юли до октомври (резервът никога не е много зает)

Нисък сезон - от април до юни

Най-лошото време - април (най-влажен месец)

 

Условия за записване:

Предплащане  в размер на 60 % от общата стойност до 5 дни след резервация.

Доплащане до 80% от оставащата сума най-късно до 62 дни преди пътуването.

Остатъкът от 20% се доплаща най-късно до 40 дни преди пътуването.

 

Условия за анулация:

Анулации направени до 90 дни преди пътуване –  дължима е 60 % от стойността на резервацията.

Анулации направени в рамките на 90 до 62 дни от датата на отпътуване    дължима е 80 % от стойността на резервацията.

Анулации направени в рамките на 62 до 40 дни от датата на отпътуване    дължима е 90 % от стойността на резервацията.

Анулации направени в рамките на по-малко от 40 дни преди датата на отпътуване    дължима е 100 % от стойността на резервацията.

 

Условия за промяна на дата на пътуването:

Промени по резервациите след издадени самолетни билети се правят след проверка от страна на туроператора за налични свободни места в полетите и в местата за настаняване. Калкулират се съответните такси за промяна, наложени от авиокомпанията и местата за настаняване. Евентуално доплащане до по-висока тарифа за самолетните билети (в случай, че първоначално издадената тарифа не е налична за новите дати).

 

Важна информация:

- взависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите;

- точните часове на екскурзиите се определят на място;

- агенцията не носи отговорност за анулиране на полети, промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране; за дейности и събития, възникнали в резултата на форсмажор, за мероприятия и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му.

- в този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.

- за туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.

- минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: няма

Важно!

При желание за резервация, всички цени следва да бъдат препотвърдени според наличните свободни места в полетите и в местата за настаняване!