Храна и Ресторанти

ХРАНА 

Малдивски кухня съчетава в себе си кулинарни традиции на Индия и арабските страни. Менюто на болшинството курорти предлага, както местна азиатска кухня, така и европейска.

-  Местния десерт е Bondi ( бели кокосови пръчки ) и всички видове плодови салати.

-  Популярна напитка - зелен чай с много мляко и захар.

Suji - много вкусна местна напитка.

-  Raa - местна напитка приличаща на пунш. Приготвя от ферментирало мляко.

Не пропускайте да опитате:

-  Mas hun ( пушена риба с кокосови орехи и лук )

-  Kulhi borkibaa ( рибен пай с подправки )

Roshi (местен хляб). Той се яде заедно с mashuni - рибен коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм.

Ако вашата резервация не е на база All inclusive, трябва да вземете под внимание, че страничните разходи на островите за храна и напитки са високи, туристическите острови нямат собствено производство и всичко се доставя отвън, което завишава цената.

В столицата Мале има няколко местни ресторанта, които предлагат както местна така и европейска кухня. На островите ресторантите принадлежат основно към хотелските комплекси. Повечето ястия са от международната кухня, предлагат се и редица ястия от индийската и азиатската кухня.
Барове има само на туристическите острови. Местното население не консумира алкохол и предлагането му е ограничено само до баровете на туристически обособените острови.
В Мале като цяло не можете да закупите или консумирате алкохол. Почти няма организиран нощен живот, на повечето туристически обособени острови от самите хотелиери в баровете се организират фолклорни или диско-вечери. Популярни са и плажни или грил-вечери. Някои вечери се прожектират и филми.

 

РЕСТОРАНТИ

Ithaa Undersea Restaurant

 

Първият подводен ресторант в света отвори врати през 2005. Този неповторим ресторант е част от курорта Conrad Maldives Rangali Island и се казва "Ithaa", което на местния език означава Перла. Той е построен на 5 метра под морското равнище и е покрит с прозрачен покрив, през който гостите могат да се наслаждават на океана и на неговите обитатели. "Перла" е един от деветте ресторанта на Conrad Maldives, които предлагат разнообразна кухня от различни кътчета на света. Храната в този ресторант е може би не толкова разнообразна, колкото в останалите 8, но този ресторант предлага уникално изживяване в "сърцето" на морските дълбини. Можете да опитате съвременни европейски ястия с най-добро качество. В този ресторант ще имате уникалната възможност да гледат рифовите акули и мантските лъчи, които плават покрай тях, без да е необходимо да се гмуркате с шнорхел. Ithaa е скъп ресторант, но дори и да сте с ограничен бюджет, можете да се насладете на сутрешен коктейл или обяд с четири ястия вместо екстравагантен вариант за вечеря.

 

Sea Underwater Restaurant

Подводен ресторант в Anantara Kihavah. На всяка маса в този ресторант има по една книга, в която можете да разпознаете, какви риби минават покрай вас, докато дегостирате вино или похапвате вкусен десерт.

 

Underwater Restaurant M6m

Той е разположен на 6м. под морското равнище, специализиран в модерната интерпретация на морски специалитети. Отворен за обяд и вечеря, "M6m" вълнува с прекрасни гледки от оживения подводен свят.

 

The Sea House

The Sea House се гордее с една от най-живописните гледки на острова. Откритата палуба на ресторанта гледа към пристанището на Мале, с панорамна гледка към красивия Индийски океан и лагуните около града. Храната в този ресторант е разнообразна и на разумни цени с южноазиатски влияния, включващи ястия, като тайландска зелена къри и сом там, палачинкова салата.

 

Muraka

Построен на върха на морето в края на кея. На пода има поставен прозорец от който може да се наблюдава морският свят. Ястията в Muraka се представят, като произведения на изкуството, колкото приятни за очите, толкова и за небцето.

 

Jazz Café

Jazz Café е изключително популярен сред млади и стари туристи, и местни жители. В кафенето често се провеждат концерти на живо с талантливи местни музиканти. Също нещо интересно за това заведение е, че менюто се различава съвсем леко всеки ден, насърчавайки вечерящите да се връщат на следващия ден, за да опитат нещо ново.