История_________________

 

Малдивските атоли имат много сложна структура и от край време били много объркващи за навигаторите. През 1834 г. капитан Робърт Морсби се заел с тежката задача да картографира островите и успява да създаде първата точна карта на атолска група в Индийския океан, която по-късно служи на морския транспорт в областта. Малдивските навигатори все още твърдят, че чертежите на Морсби осигуряват изобилие от данни, които съвременните карти не дават.

 

Туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт и основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година. Съгласно официалната правителствена страница за туризма 1972 година бележи началото на прехвърляне на тежестта на икономиката от риболова към туризма. Водещи отрасли в икономиката на страната са туризъм, риболов, корабоплаване и търговия. Добиват се също така бисери и корали.

 

Архипелагът е бил заселен преди повече от 2000 години. Жителите му са били будисти още по времето на великия Ашока около 3-ти век преди новата ера. Араби и персийци започват да се заселват в района около V-VI век. Ислямът навлиза на островите като основна религия през 1153 г. Проповедникът на исляма се самопровъзгласява за султан и основава династия, която просъществува няколко века. Малдивите попадат под владичеството на Португалия (1558), а след това под това на Холандската Ост-Индия (1654). През 1887 стават протекторат на Англия. Получават независимост на 26 юли 1965, а на 11 ноември 1968 след проведен референдум са обявени за република. Момун Абдул Гаюм става президент през 1978 година и остава на този пост до 2008 година, тъй като е преизбиран 6 последователни пъти в отсъствието на опозиция и служи 6 петгодишни мандата. След разрешаване на политическите партии на негово място с всенародни избори е избран Мохамед Нашид.